Jakim mięsem najłatwiej się zatruć? Zobacz STATYSTYKI
1 Autorzy raportu wzięli pod lupę 1714 ognisk zakażeń pokarmowych i przyjrzeli się przypadkom 33.372 pacjentów
Shutterstock
2 Okazało się, że na pierwszym miejscu znalazł się kurczak, teoretycznie uważany za jeden z najzdrowszych rodzajów mięsa. Z powodu zatrucia mięsem kurczaka lub produktami drobiowymi do lekarzy w USA trafiło 6896 osób. Stwierdzono również 452 ogniska zakażeń pokarmowych spowodowanych mięsem kurzym
Shutterstock
3 Drugie niechlubne miejsce na podium zajęła mielona wołowina. 336 ognisk zatrucia pokarmowego i 3801 zatrutych pacjentów w USA w ciągu 12 lat – to dość mocny wynik
Shutterstock
4 Następne w kolejności są: indyk (130 ognisk zakażeń) i stek (82 ogniska)
Shutterstock
5 Produktami niższego ryzyka uznano na przykład wieprzowinę i pieczoną wołowinę (od 60 do 130 ognisk), a także szynkę, kiełbasę i traktowane w raporcie jako oddzielna kategoria – skrzydełka kurczaka (od 34 do 57 ognisk)
Shutterstock
6 Choć te wyniki dają do myślenia, warto zauważyć, że przecież nie każdy zgłasza się do lekarza z bolącym brzuchem po zjedzeniu czegoś nieświeżego. Dane mogą być więc zaniżone
Shutterstock
7 Jedzenie jest ryzykowne samo w sobie, więc konsumpcja powinna przebiegać z należytą ostrożnością – uważa prof. Doulass Powell, specjalista od zdrowego żywienia z uniwersytetu stanowego Kansas. Zwraca przy tym uwagę na potrawy bazujące na surowym mięsie, na przykład sushi. To potencjalne źródło groźnych bakterii – ostrzega specjalista
Shutterstock