Choć ma delikatny, słodki smak i całe mnóstwo prozdrowotnych korzyści, w kuchni burak był traktowany jak przeżytek. Dopiero niedawno zaczęto "odświeżać" wizerunek warzywa znienawidzonego przez dzieci, a przez dorosłych kojarzonego z czasami, kiedy w sklepach zbytniego wyboru nie było. W menu z uwzględnieniem buraków może pojawiać się nie tylko botwinka, barszcz czerwony i surówka, ale i fantazyjne przystawki, sałatki oraz zupy o oryginalnym smaku.

Reklama

Dlaczego warto pamiętać, by choć dwa razy w tygodniu, a najlepiej codziennie, zafundować sobie buraczaną bombę witaminową? Buraki wypłukują kwas moczowy z organizmu, a także oczyszczają krew i działają bakteriobójczo. Aby się o tym przekonać, polecane jest spożycie pół godziny przed jedzeniem do 100 gram soku, najlepiej rozcieńczonego ciepłą wodą. Sok z buraków poprawia krążenie krwi, udrażnia żyły, a więc zapobiega powstawaniu zakrzepów. Okazuje się również pomocny przy zwalczaniu poważniejszych dolegliwości, takich jak anemia czy nadciśnienie tętnicze.

Dzięki zawartości betaniny buraki poprawiają pracę wątroby i przewodów żółciowych. Obniżają poziom cholesterolu, przeciwdziałają miażdżycy i hamują procesy gnilne w jelitach. Zaleca się ich spożycie także osobą z chorobami, którym towarzyszy odmineralizowanie kości. Zjadanie czerwonych buraków wpływa korzystnie przy chorobach nerek i przy zaparciach. Pomaga także w leczeniu przeziębień i otyłości.

Dla osób zjadających dużo mięsa, ciasta, pieczywa o charakterze kwasotwórczym wręcz konieczne jest spożywanie buraków pod różną postacią. Jest to bardzo ważne, jeśli chcemy doprowadzić w organizmie do równowagi kwasowo-zasadowej.

Buraki są cennym składnikiem codziennej diety, ponieważ oprócz betaniny zawierają: białka, cukry, witaminy C i B, kwas foliowy, karoten oraz mikro i makroelementy jak wapń, magnez, potas, sód i żelazo.

Świetną potrawą z buraków, która śmiało może zastąpić tradycyjny barszcz czerwony jest zupa krem z buraków, która pomoże zwalczyć zgagę i kwasy w żołądku. Ciekawym sposobem na przełamanie smaku jest podanie jej z kleksem kwaśnej śmietany i prażonymi migdałami. Śmietana i burak tworzą pyszny duet także w przypadku buraczanych placuszków, które przyrządza się podobnie jak placki ziemniaczane z tym, że z dodatkiem do startej masy czosnku zamiast cebuli i np. posiekanej rukoli.

Jako przystawka sprawdzą się tartinki z buraka z kozim serem, buraki zasmażane z pomarańczą, mus buraczano-selerowy i carpaccio z buraka. Ozdobą i dopełnieniem dania głównego może być pure z buraków i jabłek lub gęsty, czerwony buraczany sos, w którym przyrządzany będzie kurczak. Tak przyrządzone mięso podane na talerzu będzie miało ciekawą różową barwę. Ciekawym połączeniem smaków jest także łosoś marynowany w burakach.

Zdziwi się ten, kto nie wyobraża sobie buraczków jako deseru. Słodki smak warzywa sprawia, że i w tej formie się sprawdza np. przygotowana z buraków chałwa z dodatkiem wanilii i bakalii.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>

Reklama