Zobacz, co jesz. Wygląd zdradzi właściwości zdrowotne
1 Marchewka zawiera karoten, który pod wpływem enzymów wątrobowych przekształca się w prowitaminę A. Dzięki temu poprawia jakość widzenia, jak również zapobiega chorobom oczu i wadom wzroku
Shutterstock
2 Fasola wspomaga prawidłowe funkcjonowanie nerek i zapobiega ich schorzeniom
Shutterstock
3 Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy dba o młodość mózgu i zachowanie bystrości umysłu do późnej starości. Poza tym obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe, które "karmią" komórki mózgowe - poprawiają pamięć, sprawność umysłową i koncentrację
Shutterstock
4 Eksperci zwracają wagę na to, że pomidory posiadają komory nasienne (serce też ma komory) oraz silnie czerwony kolor (podobnie jak serce), który zawdzięczają naturalnemu barwnikowi - likopenowi. Likopen wzmacnia serce i zapobiega jego chorobom, w tym miażdżycy
Shutterstock
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję