10 najpopularniejszych diet odchudzających
1 Opracował ją dr Marek Bardadyn. Opiera się na tak skomponowanym menu, by znajdowały się w nim produkty niskokaloryczne zawierające bardzo dużo składników odżywczych. Należy jeść pięć posiłków, z których 2/3 powinny stanowić produkty z tzw. grup produktów zalecanych, np. najlepsze spośród produktów białkowych są: chude mięso, ryby i jogurt. Bardzo ważnym elementem diety strukturalnej są koktajle przygotowane według przepisów dr. Bardadyna (zawierają owoce, warzywa, mleko, soję, pestki). Można wykorzystać opcję weekendową diety, która polega na zastąpieniu wszystkich posiłków koktajlami. Dwa dni takiej diety zapewniają trwały spadek 1-2 kg
Shutterstock
2 Najpopularniejszym reprezentantem jest dieta Cambridge. Dietę torebkową można stosować jako dietę mieszaną z posiłkami konwencjonalnymi, tzn. niektóre posiłki zastąpić daniami z torebki. Takie odchudzanie przebiega pod okiem konsultanta lu dietetyka i zapewnia utratę około 4 kg w da tygodnie. Dobrze dobrana dieta gwarantuje brak efektu jo-jo
Shutterstock
3 Została opracowana przez lekarzy i specjalistów żywienia ze szpitala uniwersyteckiego w Oslo. Zakłada restrykcyjną dietę trwającą maksymalnie 14 dni i możliwość jej ponownego zastosowania dopiero po miesiącu od zakończenia wcześniejszej kuracji. Podstawą diety norweskiej są jajka i grejpfruty - muszą być w codziennym jadłospisie. Poza tym można jeść wybrane owoce i warzywa oraz gotowane mięso. W dwa tygodnie można schudnąć 10 kilogramów
Shutterstock
4 Polega na obniżeniu spożycia kalorii - dziennie do 1000-1500 kcal. Oparta jest na owcach i warzywach. Zakłada zrzucenie 3-6 kilogramów w ciągu dwóch tygodni diety
Shutterstock
5 Uważana za jedną z najskuteczniejszych diet w ostatnich latach, ale obarczona jest ogromnym ryzykiem negatywnych konsekwencji zdrowotnych. Twórcą diety jest francuski lekarz dietetyk Pierre Dukan. Dieta Dukana zakłada utratę 5 kg w tydzień. Opiera się na ograniczeniu węglowodanów i spożywaniu protein. Dzieli się na cztery fazy, które należy przejść w konkretnej kolejności: uderzeniową (oparta wyłącznie na białku), równego rytmu utraty wagi (dozwolone warzywa), utrwalania i stabilizacji
Shutterstock
6 Dieta dla osób, które lubią tłuste mięso i sosy. Tłuszcz powinien stanowić 60 proc. dziennej dawki kalorycznej. Należy ograniczyć węglowodany. W tydzień można schudnąć 2 kilogramy. Dieta zakłada powolną utratę wagi, co ma zapobiegać efektowi jo-jo
Shutterstock
7 Opiera się na przekonaniu, że w zależności od naszej grupy krwi jedne produkty nam szkodzą, a inne służą. To ma być klucz do skutecznego odchudzania. Przykładowo osoby z grupą krwi A są wegetarianinami i służą im produkty jak najmniej przetworzone, świeże i naturalne. Natomiast posiadacze grupy krwi B powinny jeść nabiał i owoce morza, a unikać orzechów, pestek i soczewicy, bo utrudniają metabolizm
Shutterstock
8 W zależności od wieku należy komponować menu, które ułatwia odchudzanie. Przykładowo 30-latki mają już nieco spowolniony metabolizm, a więc powinny wykluczyć wysokokaloryczne dania i postawić na większą ilość ruchu. Natomiast 40-latki powinny całkowicie zrezygnować z produktów tuczących (słodyczy, słonych przekąsek), bo ich przemiana materii jest zdecydowanie wolniejsza
Shutterstock
9 To hit ostatnich miesięcy. Opracował ją dr Michael Mosley. Polega na tym, że przez 5 dni jemy normalnie (ale trzymając się zasad prawidłowego odżywiania, czyli 5 regularnych posiłków dziennie), zaś 2 dni to tzw. post, podczas którego spożywamy łącznie dziennie tylko 500 kcal (kobiety) lub 600 kal (mężczyźni). Te dwa dni można sobie dowolnie ustawić w ciągu tygodnia. Dieta zakłada harmonijną utratę wagi
Shutterstock
10 Od lat uważa się, że dieta NŻ, czyli "nie żryj", daje najlepsze rezultaty odchudzania bez efektu jo-jo. Ta dieta tak naprawdę nie ma swojego twórcy, a o jej skuteczności przekonują osoby, które na nią przeszły. Podstawowa zasada to unikanie przejadania się oraz podjadania, zmniejszenie porcji posiłków i wykluczenie produktów tuczących
Shutterstock
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję