Niedawno przy okazji zwierzeń u Oprah Winfrey Mike Tyson ogłosił, że został weganinem. Skutki diety, wykluczającej spożycie mięsa, nabiału i ryb, widać gołym okiem, bo pięściarz schudł aż 45 kilogramów.

Reklama

- Zostałem weganem i czuję się z tym znakomicie! A było już nieciekawie. Miałem nadciśnienie i początki reumatyzmu. Wszystko jakoś się uspokoiło - powiedział były pięściarz.

Taka postawa osób medialnych powoduje, że weganizm, postrzegany jest już nie tyle jako dieta miłośników ekologii i zdrowego stylu życia, co dieta osób, które chcą schudnąć i odzyskać zdrowie. Jak prognozują specjaliści w ciągu najbliższych kilku lat, zażarci miłośnicy mięsa, będą przechodzili na dietę wegańską, tylko po to, aby odzyskać zdrowie. Do diety opartej w 100 proc. na produktach pochodzenia roślinnego, "zachęcają" również liczne skandale z mięsem niewiadomego pochodzenia w tle.

Wraz z pojawieniem się mody na wegetarianizm, czy bardziej restrykcyjnej diety wegańskiej, specjaliści i lekarze zaczęli toczyć spór, czy jest to dieta zdrowa i czy wykluczenie z jadłospisu mięsa nie okrada organizmu z podstawowych składników, niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania.

- Odpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie, w tym diety ściśle wegetariańskie, czyli wegańskie, są zdrowe, spełniają zapotrzebowanie żywieniowe i mogą zapewniać korzyści zdrowotne przy zapobieganiu i leczeniu niektórych chorób. Dobrze zaplanowane diety wegetariańskie są odpowiednie dla osób na wszystkich etapach życia, włącznie z okresem ciąży i laktacji, niemowlęctwa, dzieciństwa, dojrzewania oraz dla sportowców - czytamy w opinii Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego.

Wymieniając zalety wegetarianizmu i weganizmu specjaliści podkreślają, że wegetarianie mają niższy poziom cholesterolu, niższe ciśnienie krwi oraz niższy wskaźnik zapadalności na nadciśnienie tętnicze i cukrzycę typu 2. Co więcej, diety wegetariańskie chronią przed nadwagą i otyłością, obniżają również ogólną zapadalność na nowotwory. Na ogólnie lepszy stan zdrowia wegetarian i wegan wpływa fakt, że spożywają oni znacznie więcej warzyw i owoców, produktów sojowych.

Jednocześnie badania potwierdzają, że wegetarianie bardziej świadomie dobierają składniki swojej diety i zwracając uwagę na ich wartości odżywcze. O tym, jak wegetarianizm poszerza kulinarne horyzonty przekonuje Polaków także Monika Mrozowska. Aktorka od kilkunastu już lat wierna jarskiej diecie i obala mit o nudnej diecie jarskiej.

Reklama

- Ogólne przekonanie jest takie, że osoby niejedzące mięsa cały czas żywią się kanapkami z serem, albo samą sałatą. Chcę pokazać, że to, co jedzą wegetarianie, nie ma nic wspólnego z tym, co większość ludzi myśli o diecie jarskiej. Nie chcę nikogo na siłę przekonywać do wegetarianizmu, pokazuję tylko, jakie kulinarne bogactwo omija nas każdego dnia - powiedziała Monika Mrozowska.

Naukowcy, choć, zachęcają do diety wegetariańskiej, czy też znacznego ograniczenia spożycia mięsa, podkreślają, że nie można być wegetarianinem czy weganinem na własną rękę. Istotna jest odpowiednie dietetyczne poradnictwo. Specjaliści z zakresu żywienia na podstawie wywiadów i badań są w stanie odpowiednio zbilansować dietę jarską i określić, które składniki i zamienniki są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>

Trwa ładowanie wpisu