• Jajko na miękko
    4
    Najlepiej przyswajalne przez człowieka związki odżywcze pochodzą z jaj, zwłaszcza z ich żółtek - powiedział rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu prof. Tadeusz Trziszka. Dodał, że najzdrowsze są jaja jedzone na miękko, gotowane 4-5 minut.
  • Fakty i mity na temat jajek
    10
    10
    Przez ostatnie kilkadziesiąt lat jajka miały poważne problemy wizerunkowe. Zarzucano im, że w istotnym stopniu podnoszą nam poziom cholesterolu we krwi, przyczyniając się do rozwoju miażdżycy, a jakby tego było mało, mogą wywołać silną alergię u małych dzieci. Czas odróżnić fakty od mitów.
  • Dlaczego warto jeść szparagi?
    10
    30
    Świetnie smakują szparagi zapiekane z szynką parmeńską, serwowane z jajkiem sadzonym lub jako główny składnik zupy-kremu. Zajadaj się nimi na zdrowie!
  • Krojenie łososia
    4
    W Morzu Bałtyckim znajdziemy wiele rodzajów ryb, jak śledzie czy dorsze, ale na szczególną uwagę zasługuje łosoś. Jak odróżnić mięso łososia norweskiego od bałtyckiego? A jak wyglądają połowy tych zwierząt?
  • Zupa ramen
    1
    Minęły prawie dwa miliony lat od kiedy nasi przodkowie zaczęli gotować. Wydawać by się mogło, że największe kulinarne rewolucje i odkrycia mamy już za sobą – od pierwszych podpłomyków po kuchnię molekularną. Czy jest wobec tego możliwe, że większość z nas nie zdaje sobie sprawy z istnienia piątego smaku?
  • Warzywa
    3
    58
    Dieta Alleluja jest oparta na produktach, które można znaleźć w Biblii. Pomaga ona nie tylko pozbyć się zbędnych kilogramów, lecz także oczyścić ciało z toksyn, zaktywizować układ immunologiczny oraz odmłodzić organizm.
  • Szpinak
    Znana wszystkim witamina C słynie ze wspomagania odporności organizmu, dlatego nie możemy zapominać o niej w naszej codziennej diecie. Czy wiedzieliście, że wcale nie ma jej najwięcej w cytrynie i nie ma ona nic wspólnego z kwaśnym smakiem owoców?
  • Otyłość
    7
    37
    Największym zagrożeniem dla zdrowia jest coraz częściej występująca otyłość; to poważna choroba przewlekła, która zabija – alarmowali we wtorek specjaliści w Warszawie z okazji rozpoczęcia kampanii edukacyjnej "Otyłość kontra zdrowie". Jak przekonywali, otyłość skraca życie średnio o 14 lat, a według statystyk dotyczących otyłości polska młodzież jest w ścisłej czołówce światowej.
  • Borówki
    6
    Co może się stać z organizmem, kiedy przyjmuje same owoce? Jakie zagrożenia się z tym wiążą?
  • Czekoladowa przekąska w dobrym towarzystwie
    8
    3
    Sięganie po słodycze w celu poprawy samopoczucia może przynieść efekt odwrotny do oczekiwanego – wynika z badań brytyjskich i niemieckich naukowców.
  • Sok z brzozy
    5
    Sok z brzozy pozyskuje się na początku wiosny. Napój jest znany ze swoich właściwości prozdrowotnych i wspomagających walkę z wieloma schorzeniami.
  • Chleb
    2
    13
    Czy to prawda, że jedzenie białego pieczywa wpływa na większą masę mięśniową? Dietetyk tłumaczy.