Wielkanoc to wyzwanie dla naszej wątroby
Wielkanoc, czyli czas gdy częściej spędzamy czas przy stole, więcej jemy i pijemy, to spore wyzwanie dla naszej wątroby. To największy gruczoł w naszym ciele, pełniący bardzo wiele funkcji. Wiele z nich jest uruchamianych w czasie spożywania różnych pokarmów. Wątroba przetwarza węglowodany dostarczane przez układ pokarmowy, reguluje poziom glukozy, oczyszcza krew z toksyn, produkuje żółć potrzebną do trawienia tłuszczów.
W czasie obfitych posiłków wątroba musi sobie radzić z tłustymi i wysokowęglowodanowymi potrawami, do tego dochodzi alkohol i nierzadko także leki. Co możemy zatem zrobić, aby jej za bardzo nie nadwyrężyć w czasie świąt i pomóc lepiej się zregenerować?
Jak odciążyć wątrobę w czasie świąt?
Oto kilka cennych rad od dietetyków, które mogą wesprzeć wątrobę w czasie jej wzmożonej pracy w czasie Wielkanocy:
- jedz z umiarem,
- pij także z umiarem, mowa oczywiście o alkoholu, największej truciźnie dla wątroby,
- unikaj produktów i dań z nadmierną ilością cukru,
- podobnie jest z daniami zbyt tłustymi, postaw na chude mięso i wędliny,
- zadbaj o dania bogate w kwasy tłuszczowe omega-3,
- wesprzyj proces trawienia przyprawami i ziołami, jak kminek, imbir, mięta czy majeranek,
- nie zapominaj o piciu wody, zielonej herbaty lub herbaty ziołowej,
- ruszaj się, odchodź od stołu.