Najgorszy składnik śniadania

Typowe angielskie śniadanie składa się z kilku elementów. To najczęściej są jajka sadzone, podsmażone plastry boczku, kiełbaski, kaszanka, fasola w sosie pomidorowym (po bretońsku), grillowane plasterki pomidora i pieczarki. Do tego nieodzowne tosty, czyli kromki chleba przyrządzone w tosterze lub podsmażone na patelni, z odrobiną masła.

Reklama

Okazuje się, że największe wątpliwości wśród dietetyków budzi ten ostatni składnik. Zresztą nie jest on domeną jedynie brytyjskiego śniadania. Tosty do różnych wersji śniadań oferuje bardzo wiele lokali w Polsce, sami w domu też lubimy przyrządzić sobie pieczywo w ten sposób.

Daniel Herman, ekspert ds. żywienia i założyciel firmy Bio-Synergy, w rozmowie z serwisem Express.co.uk podkreśla, że to najbardziej niezdrowy element śniadania i zaleca jego pominięcie lub zastąpienie czymś innym.

- Śniadanie to zdecydowanie mój ulubiony posiłek, a pełne śniadanie angielskie to prawdziwa uczta, jednak ma pewne wady. Pozycją, którą śmiało można pominąć w tym zestawie, jest smażony chleb - mówi.

Choć podsmażenie czy podpieczenie chleba sprawi, że wygląda atrakcyjnie, jest smaczniejszy i przyjemnie chrupie, to jednak odejmuje mu wartości odżywczych. A dodanie jeszcze do tego masła sprawi, że stanie się bombą kaloryczną i prostą drogą do przyrostu masy ciała i otyłości.

Wyrzuć tosty z talerza albo zamień na coś zdrowszego

- Smażenie chleba na maśle dodaje tej potrawie sporą ilość tłuszczów nasyconych, co może skutkować zwiększonym ryzykiem chorób serca i wysokim poziomem cholesterolu. Smażony chleb dostarcza nam bardzo mało składników odżywczych w porównaniu do chleba pełnoziarnistego lub innych zdrowszych alternatyw. Brakuje w nim błonnika, witamin i minerałów niezbędnych dla poprawy stanu naszego zdrowia - wylicza.

Reklama

Herman ostrzega, że dieta zawierająca smażone produkty, także smażone pieczywo, wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia, udaru mózgu i innych przewlekłych schorzeń. Wysoka temperatura i tłuszcz używany podczas smażenia sprawiają też, że zmniejsza się wartość obecnych w chlebie składników spożywczych.

Według dietetyka najzdrowsze składniki angielskiego śniadania to jajka, pomidory, pieczarki i fasolka po bretońsku.

A jeśli chodzi o tosty, to radzi zamienić ja na chleb pełnoziarnisty niepoddawany obróbce cieplnej. Ma znacznie większą zawartość błonnika i składników odżywczych w porównaniu do białego chleba. A zamiast masła do smarowania można wykorzystać awokado, bogate w zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały.