Majonez - z czego się składa?

Który majonez jest najlepszy? To chyba jeden z najstarszych i najpowszechniejszych sporów wśród polskich konsumentów. Są tacy, którzy nie wyobrażają sobie majonezu innego niż ten na literę "k", ale swoich zwolenników mają też produkty o innych nazwach. Ale nie będziemy tutaj rozstrzygać tego sporu, każdy ma przecież inne preferencje smakowe.

Sprawdzimy, który majonez jest najzdrowszy, choć akurat ten parametr nie jest raczej istotą majonezu.

Reklama

Jak to sprawdzić? Stara zasada mówiąca o jakości produktów stawia sprawę jasno: im mniej składników na etykiecie, tylko lepiej. Inna, podobna, wspomina, że im więcej sztucznych dodatków, służących głównie temu, aby produkt był trwalszy, smaczniejszy czy atrakcyjniejszy, tym gorzej.

Reklama

Majonez to nie jest skomplikowana rzecz. Do jego wykonania w warunkach domowych wystarczy kilka składników: jajko lub żółtko, olej (oliwa), ewentualnie musztarda. Plus przyprawy czy naturalne dodatki smakowe (czosnek, chrzan, zioła, warzywa, orzechy) wedle uznania.

Reklama

Najzdrowszy majonez: skład

A jak to wygląda w przypadku najpopularniejszych majonezów sklepowych? Zobaczmy na składy. Zawartość słoika w przypadku wiodących majonezów naprawę potrafi być różna, od kilku do kilkunastu składników,

  • Majonez Kielecki: olej roślinny rafinowany, musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, zioła), woda, żółtka jaj kurzych.
  • Majonez Kętrzyński: olej rzepakowy; woda; musztarda (ocet spirytusowy. mączka z gorczycy. sól. ekstrakt przypraw); żółtka jaj w proszku; cukier; substancje zagęszczające: guma guar, guma ksantanowa.
  • Majonez Hellmann's Original: olej rzepakowy, woda, ocet, cukier, żółtko jaja kurzego, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, przyprawy, aromaty ), sól, aromat, barwnik: karoteny, przeciwutleniacz: sól wapniowo-disodowa EDTA.
  • Majonez Białuty: olej rzepakowy; musztarda (ocet, woda, cukier, gorczyca, sól, kwas cytrynowy, przyprawy); woda; jaja (świeże).
  • Majonez Stołowy Roleski: woda; olej słonecznikowy; musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, przyprawy); żółtko jaja kurzego; cukier; skrobia modyfikowana; ocet winny biały; sól; zagęszczony sok z cytryny; stabilizatory: guma guar, guma ksantanowa, aromaty; naturalny aromat; barwnik: karoteny; przeciwutleniacz: sól wapniowo-disodowa EDTA.
  • Winiary Majonez Dekoracyjny: olej rzepakowy; żółtko jaja; ocet;musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat); cukier; sól; przyprawy; przeciwutleniacz: E385; regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
  • Vitaquell Majonez Jajeczny: olej słonecznikowy; woda; żółtko;, gorczyca (gorczyca, ocet brandy, sól morska, sok cytrynowy, kurkuma); ocet winny brandy; surowy cukier trzcinowy; sól morska; olejek cytrynowy.
  • Majonez Świdnicki: olej rzepakowy rafinowany; masa jajowa pasteryzowana; musztarda (woda, gorczyca, ocet, cukier, sól, przyprawy); woda; cukier; sól; ocet; regulator kwasowości: kwas cytrynowy; przeciwutleniacz: kwas L-askorbinowy.
  • Majonez Wielkopolski: olej rzepakowy; woda; żółtko jaja; ocet spirytusowy; cukier; skrobia modyfikowana; gorczyca; sól; przeciwutleniacz: E385; barwnik: ekstrakt z papryki; regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
  • Majonez Pomorski: olej rzepakowy, woda, żółtko jaj; ocet spirytusowy; musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól); cukier; sól, skrobia modyfikowana; substancje zagęszczające: guma guar, guma ksantanowa, przeciwutleniacz: sól wapniowo-disodowa EDTA, barwnik: karoteny.
  • Majonez Pudliszki: olej rzepakowy; żółtko jaja; woda; ocet spirytusowy; cukier; sól; gorczyca; przeciwutleniacz: sól wapniowo - disodowa EDTA; kurkuma.
  • Majonez Stołowy Motyl: olej rzepakowy; woda; musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca biała, sól); cukier; żółtko jaj kurzych w proszku; ocet spirytusowy; sól; substancja zagęszczająca (guma ksantanowa); skrobia modyfikowana kukurydziana; regulator kwasowości: kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, kwas winowy; przeciwutleniacz: sól wapniowo-disodowa EDTA; barwnik: karoteny.
  • Majonez Mosso Napoleoński: olej rzepakowy; woda; żółtko jaja; cukier; ocet; sól; gorczyca; substancja zagęszczająca - guma ksantanowa; regulator kwasowości - kwas cytrynowy; glukoza; aromaty naturalne; przyprawy i ekstrakty przypraw; przeciwutleniacz: E 385; barwnik: ekstrakt z kurkumy.
  • Majonez Wegański Go Vege: woda; olej rzepakowy; musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, przyprawy); skrobie modyfikowane; ocet winny biały; cukier; sól; stabilizator: guma ksantanowa; koncentrat soku z cytryny; aromaty naturalne; przeciwutleniacz: E385.

Majonezy: zawartość tłuszczy i kaloryczność

O majonezach najczęściej się mówi, że są tłuste i zbyt kaloryczne. Z jedzeniem nie powinny zatem przesadzać osoby zmagające się ze schorzeniami (przede wszystkim sercowymi) oraz te dbające, aby nie przybrać na wadze.

W tej klasyfikacji zdecydowanie wygrywa wegański majonez sprzedawany w jednym z dyskontów.

Spójrzmy na wspomniane parametry w popularnych majonezach (w 100 ml):

  • Majonez Kielecki: 631 kcal i 68 g tłuszczu.
  • Majonez Kętrzyński: 631 kcal i 68 g tłuszczu,
  • Majonez Hellmann's: 671 kcal i 73 g tłuszczu,
  • Majonez Białuty: 694 kcal i 74 g tłuszczu,
  • Majonez Stołowy Roleski: 498 kcal i 53 g tłuszczu,
  • Winiary Majonez Dekoracyjny: 704 kcal i 76,3 g tłuszczu,
  • Vitaquell Majonez Jajeczny: 740 i 81 g tłuszczu,
  • Majonez Świdnicki: 741 kcal i 80,7 g tłuszczu,
  • Majonez Wielkopolski: 684 kcal i 74 g tłuszczu,
  • Majonez Pomorski: 601 kcal i 65 g tłuszczu,
  • Majonez Pudliszki: 736 kcal i 80 g tłuszczu,
  • Majonez Stołowy Motyl: 659 kcal i 71 g tłuszczu,
  • Majonez Mosso Napoleoński:648 kcal i 70 g tłuszczu,
  • Majonez Wegański Go Vege: 312 kcal i 30 g tłuszczu.