• Wegetariański burger
    2
    Słowo burger kojarzy się z jedzeniem typu fast-food, jednak wcale nie musi nim być. Obecnie panuje trend na zdrowe odżywianie, dlatego coraz częściej klasyczne burgery z mięsem, są zastępowane zdrowszą, często wegetariańską wersją. Przygotowanie takiej kanapki to nic trudnego, tym bardziej jeżeli korzystamy z gotowych przepisów.
  • Kawa
    15
    81
    Nie tylko dodaje energii, poprawia samopoczucie, ale również obniża poziom cholesterolu i usprawnia pracę jelit, które stanowią barierę ochronną dla szkodliwych substancji. Chroni również przed otyłością. I w efekcie zmniejsza ryzyko groźnych schorzeń wątroby. Uczeni wykazali kolejne prozdrowotne właściwości kawy.
  • Rzeżucha
    4
    19
    Choć można ją siać przez okrągły rok, właśnie teraz ma swoje pięć minut. Chętnie zajadamy się nią wiosną, zanim pojawią się sezonowe warzywa i owoce. Słynie z dużej zawartości witamin i składników mineralnych. Jak wynika z najnowszych badań, pomaga palaczom w rzuceniu nałogu i powrocie do zdrowia.
  • Chlorella
    1
    61
    Chlorella to mikroskopijnej wielkości alga, która szturmem podbija serca ludzi na całym świecie. Trudno się dziwić, przecież zielone maleństwo to prawdziwy Herkules w świecie roślinnym – tak ogromną pracę wykonuje dla naszego zdrowia i urody. Sprawdź ile wiesz na jej temat!
  • Pieczone warzywa
    1
    Spotkania z dietetykami, wspólne gotowanie, degustacja wegańskich przysmaków - to niektóre z atrakcji rozpoczynającego się w niedzielę Tygodnia Weganizmu. Organizatorzy przekonują, że to zdrowa dieta, a zarazem najlepszy sposób na zmniejszenie cierpienia zwierząt hodowlanych.
  • Kobieta z pączkiem
    2
    Coraz szybsze tempo życia nie sprzyja prawidłowym nawykom żywieniowym. Polacy spożywają zdecydowanie za mało produktów zalecanych w odpowiednio zbilansowanej diecie, a pośpiech, stres i zmęczenie coraz mocniej utrwalają nieprawidłowe przyzwyczajenia. Wyeliminowanie najczęstszych błędów żywieniowych nie jest jednak takie trudne, jak nam się wydaje.
  • Kobieta ziewa
    1
    Choć wiosna kojarzy się z przyjemną aurą, częste zmiany warunków pogodowych i gwałtowne wahania ciśnienia mogą skutkować złym samopoczuciem. Przewlekłe zmęczenie, obniżenie koncentracji i senność to problemy, które dotykają wielu z nas. Jak możemy wspomagać organizm w walce z sezonowym osłabieniem?
  • Mężczyzna je hamburgera
    2
    1
    W Polsce od dłuższego czasu panuje powszechna moda na prowadzenie zdrowego trybu życia, czyli uprawianie sportów i zdrowe odżywianie. Przynajmniej teoretycznie. Większość z nas, zapytana o przepis na zdrowie od razu odpowie: ruch oraz zdrowa, bogata w warzywa i owoce dieta. To prawda, znamy zalecenia specjalistów. Ale czy się do nich stosujemy?
  • Drugie śniadanie dla dziecka
    1
    W 2015 roku w Polsce ponad 22 proc. uczniów szkół podstawowych i gimnazjów zmaga się z nadwagą lub otyłością. Jedną z przyczyn jest spożywanie zbyt dużej ilości wysokokalorycznych produktów. Jak od najmłodszych lat uczyć dziecko zdrowego odżywiania? Wystarczy odrobina wyobraźni i kreatywne podejście do przyrządzania posiłków, by na talerzu na dobre zagościły warzywa, owoce lub produkty pełnoziarniste.
  • Herbata zaparzona w dzbanku
    3
    16
    Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Napar ten nie tylko dobrze smakuje, ale zawiera również wiele właściwości odżywczych, które pozytywnie wpływają zarówno na naszą witalność, zdrowie, jak i urodę.
  • Dzieci jedzą warzywa
    3
    Co powinny jeść dzieci, a których produktów żywieniowych unikać? Jak nauczyć całą rodzinę zdrowych nawyków żywieniowych?
  • Kobieta z wagą
    1
    2
    Osoby, które decydują się na odchudzanie, powinny wiedzieć, że ich dieta nie kończy się w chwili utraty nadliczbowych kilogramów. W przeciwnym razie dopadnie je efekt jo-jo.