Naukowcy z Uniwersytetu w Goteborgu wykazali wpływ diety śródziemnomorskiej na długość życia w badaniu porównującym 70- i 40-latków. Starsi ludzie, którzy stosują ją, żyją około 2-3 lat dłużej aniżeli osoby z nią niezaznajomione – stwierdził jeden z autorów raportu.
Czytaj także: Jedz mniej, dłużej pożyjesz >>>
Dieta śródziemnomorska pozwala zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca oraz nowotworowych. Bazuje na dużej ilości warzyw, ryb i ograniczeniu spożywanie tłuszczy zwierzęcych. W zeszłym roku została odznaczona statusem Światowego Dziedzictwa UNESCO.
Ale już od około 1950 roku badacze zajmują się analizowaniem diet charakterystycznych dla takich krajów jak Grecja i Włochy. Obecnie, po szczegółowym zapoznaniu się z 50 różnymi badaniami, które zostały przeprowadzone na 500 000 osób, wykazano, że ludzie stosujący dietę śródziemnomorską byli mniej narażeni na rozwój problemów zdrowotnych takich jak choroby serca, otyłość, cukrzyca czy podwyższone ciśnienie krwi aniżeli ich sąsiedzi z północy Europy.
Według ekspertów fenomen diety tkwi w właściwościach przeciwzapalnych i przeciwutleniaczach, jakie mają produkty wykorzystywane w diecie śródziemnomorskiej.