Ograniczenie kaloryczności diety pomaga zachować mózg dłużej w lepszej formie, spowolnić proces starzenia się organizmu i ograniczyć obumieranie neuronów. Międzynarodowy zespół naukowców z Włoch, Niemiec, Kanady i Wielkiej Brytanii rozpracował mechanizm, który za to odpowiada. Odkryli, że białko o nazwie CREB1, odpowiedzialne za długowieczność i wspomaganie podstawowych funkcji mózgu, aktywuje się pod wpływem niskokalorycznej diety – donosi Polskie Radio.
Zdrowie Dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>
Opisane w najnowszym numerze magazynu „Proceedings of the National Academy of Sciences” badania dowodzą, że myszki, którym podawano mniej jedzenia, żyły dłużej i lepiej radziły sobie w testach pamięciowych. Podobnym badaniom poddano gryzonie, u których zatrzymano produkcję białka CREB1. Okazało się wtedy, że zmiana diety ani nie poprawiła ich sprawności umysłowej, ani nie spowolniła procesu starzenia się.
Zdaniem naukowców odkrycie dobroczynnych funkcji białka na organizm pozwoli w przyszłości opracować leki pozwalające starszym osobom dłużej zachować młody umysł. A na razie wystarczy darować się kolejną porcję świątecznych przysmaków.