Piwo zawiera mnóstwo substancji mineralnych, które są niezbędne dla całego organizmu, np. kompleks witamin B: B12, B6 i B 2, które biorą udział w tworzeniu hemoglobiny. Oprócz tego zawiera sporo wapnia, potasu, magnezu, cynku, sodu, niacynę, selen i fosfor.
Regularne, ale umiarkowane (!) picie piwa przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Przede wszystkim zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych, obniża poziom insuliny we krwi (to zmniejsza ryzyko miażdżycy), poprawia krążenie krwi i obniża ciśnienie krwi. Dodatkowo zmniejsza zagrożenie rozwoju choroby wieńcowej aż o 30 proc. i ryzyko udarów o 20 proc.
Piwo zawiera naturalne utleniacze roślinne zwalczające wolne rodniki będące przyczyną nowotworów oraz flawonoidy, które pomagają kobietom przechodzić menopauzę. Poprzez podnoszenie dobrego cholesterolu HDL zmniejsza powstawanie zakrzepów krwi.
Czytaj także: Karkówka z grilla grozi rakiem prostaty >>>
Piwosze rzadko narzekają na bezsenność, a jakość ich snu oceniana jest jako wysoka. Poza tym regularne spożywanie chmielowego trunku spowalnia rozwój demencji starczej oraz poprawia zdolności umysłowe, zwłaszcza u seniorów.
Warto jednak wiedzieć, że wśród piw istnieją lepsze i gorsze odmiany. Najzdrowsze jest piwo niepasteryzowane, ponieważ przechodzi mniej procesów chemicznych, zachowując przy tym więcej substancji mineralnych. Najmniej prozdrowotnych właściwości mają piwa sztucznie słodzone, ponieważ zawierają dużo sztucznych dodatków i słodzików.