Piwo zawiera mnóstwo substancji mineralnych, które są niezbędne dla całego organizmu, np. kompleks witamin B: B12, B6 i B 2, które biorą udział w tworzeniu hemoglobiny. Oprócz tego zawiera sporo wapnia, potasu, magnezu, cynku, sodu, niacynę, selen i fosfor.

Reklama

Regularne, ale umiarkowane (!) picie piwa przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Przede wszystkim zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych, obniża poziom insuliny we krwi (to zmniejsza ryzyko miażdżycy), poprawia krążenie krwi i obniża ciśnienie krwi. Dodatkowo zmniejsza zagrożenie rozwoju choroby wieńcowej aż o 30 proc. i ryzyko udarów o 20 proc.

Piwo zawiera naturalne utleniacze roślinne zwalczające wolne rodniki będące przyczyną nowotworów oraz flawonoidy, które pomagają kobietom przechodzić menopauzę. Poprzez podnoszenie dobrego cholesterolu HDL zmniejsza powstawanie zakrzepów krwi.

Czytaj także: Karkówka z grilla grozi rakiem prostaty >>>

Piwosze rzadko narzekają na bezsenność, a jakość ich snu oceniana jest jako wysoka. Poza tym regularne spożywanie chmielowego trunku spowalnia rozwój demencji starczej oraz poprawia zdolności umysłowe, zwłaszcza u seniorów.

Warto jednak wiedzieć, że wśród piw istnieją lepsze i gorsze odmiany. Najzdrowsze jest piwo niepasteryzowane, ponieważ przechodzi mniej procesów chemicznych, zachowując przy tym więcej substancji mineralnych. Najmniej prozdrowotnych właściwości mają piwa sztucznie słodzone, ponieważ zawierają dużo sztucznych dodatków i słodzików.

Trwa ładowanie wpisu