• Śniadanie
    3
    9
    Choć świadomość Polaków na temat roli właściwej diety w życiu w ciągu ostatnich lat systematycznie rośnie, wielu z nas wciąż nie zdaje sobie sprawy, na jak wiele aspektów oddziałuje nasze odżywianie. Jak się bowiem okazuje, prawidłowo zbilansowany jadłospis wpływa m. in. na proces gojenia ran. Dlatego też warto o nim pomyśleć już na kilka miesięcy przed planowanym zabiegiem ortopedycznym.
  • Trening w domu
    2
    1
    - Przede wszystkim nie możemy wyjść na trening na czczo - powiedziała dietetyk Justyna Mizera. Kiedy możemy wypić jedynie kawę z olejem kokosowym, a kiedy powinniśmy przygotować sobie koktajl dostarczający węglowodany i tłuszcze?
  • Butelki z olejem
    10
    22
    Smażenie powszechnie uważane jest za najmniej zdrową formę obróbki termicznej żywności. Jeśli jednak będziemy pamiętać o tych zasadach, nie musimy wcale rezygnować z ulubionych potraw przygotowanych w ten sposób. Wybierz dobrej jakości patelnię i używaj wyłącznie świeżego oleju. Wbrew powszechnej opinii do smażenia nie nadaje się olej rzepakowy, lniany, a nawet oliwa z oliwek. Używaj zatem oleju słonecznikowego czy kokosowego.
  • ryby
    1
    1
    Białko to podstawowy element budulcowy organizmu, szczególnie ważny dla ludzi chcących poprawić sylwetkę. Aby dieta była zbilansowana, posiłki w niej powinny składać się z węglowodanów, białka i tłuszczu. Najwięcej znajdziemy go w mięsie i rybach. Jednak białko to nie tylko drób, wołowina czy wieprzowina.
  • Tłusty boczek
    2
    Doby i zły cholesterol. Co wiesz na ten temat? Większość cholesterolu w naszych ciałach jest produkowana przez wątrobę zgodnie z zapotrzebowaniem organizmu, tylko niewielka część jest dostarczana z pożywieniem. Potocznie „cholesterolem” nazywa się jego formę transportową w krwi czyli lipoproteiny zawierające w składzie cholesterol. Wyróżnia dwie formy tych lipoprotein: tzw. „zły cholesterol” niskiej gęstości – LDL i „dobry” wysokiej gęstości – HDL.
  • Kapusta kiszona
    9
    26
    - Tam jest bardzo dużo witaminy C - powiedziała o kapuście kiszonej dr Danuta Myłek, dietetyczka. Jakie jeszcze witaminy zawiera? Czy to prawda, że jest ciężkostrawna?
  • Cukier
    8
    1
    Ciężko jest żyć bez odrobiny słodyczy, jednak trzeba pamiętać, że biały cukier nie jest zdrowy. Jak ograniczyć spożywanie tego składnika nie rezygnując jednocześnie ze słodkości? W "Dzień Dobry TVN" dietetyk Aneta Łańcuchowska opowiedziała o naturalnych zamiennikach cukru. Czym charakteryzuje się każdy z nich?
  • Masło
    4
    2
    - W każdym jest coś dobrego i złego - powiedziała w "Dzień Dobry TVN" Justyna Mizera. Co dobrego jest w maśle? Na co zwracać uwagę przy kupnie margaryny?
  • Kapsułki
    3
    1
    Trzeba oddzielić rzetelnych producentów suplementów od tych z szarej i czarnej strefy, bo większość z nich dba o jakość swych produktów – zapewniła na konferencji prasowej prof. dr hab. Iwona Wawer z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
  • Pączek
    1
    3
    Obecnie tłusty czwartek kojarzy się z pączkami, faworkami i innymi słodkimi przekąskami. Dawniej na stołach pojawiało się mięso, słonina, boczek. Podstawowa zasada brzmiała „im tłuściej tym lepiej” - tłuszcz symbolizował szczęście i obfitość. Co warto wiedzieć o jego spożywaniu, aby najbliższy czwartek wyszedł nam na zdrowie? Kilku rad udziela ekspert kampanii „Poznaj się na tłuszczach” dietetyk mgr Ewa Kurowska
  • Owoce i warzywa w koszu
    1
    1
    Warzywa i owoce w swoim składzie mają wiele cennych składników. Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia powinno się jeść pięć porcji warzyw dziennie. Produkty te jak na wysoką wartość odżywczą są stosunkowo niskokaloryczne. Owoce mają cukrów prostych, takich jak fruktoza i glukoza. Dlatego należy graniczyć ich spożycie do 1-2 sztuk dziennie.
  • Stek
    8
    1
    Badania Światowej Organizacji Zdrowia wykazały, że nadmierne spożywanie mięsa wywołuje między innymi cukrzycę i nowotwory. Przeciętny Polak zjada rocznie około 70 kilogramów mięsa, a Amerykanin - około 125. Dlaczego jesteśmy od niego uzależnieni?