• Kobieta gryzie liście buraka
    8
    Co ma wegetarianizm do zębów? Więcej, niż myślimy. Naukowcy twierdzą, że aminokwas występujący m.in. naturalnie w mięsie może zmniejszać odkładanie się płytki nazębnej i w ten sposób przeciwdziałać chorobom dziąseł.
  • Pizza
    3
    1
    Choć brzmi to dość nieprawdopodobnie, ale jedzenie typu „fast food” nie musi być ani kaloryczne, ani niezdrowe... Wręcz przeciwnie - może stanowić element prawidłowo zbilansowanej diety! Jednak umieszczając tortille czy hamburgery w codziennym menu trzeba pamiętać o kilku prostych zasadach.
  • Bób z pomidorami, boczkiem
    2
    1
    Wiosna i lato to pory roku, kiedy możemy w pełni cieszyć się z dobrodziejstw natury. To właśnie w tym czasie na naszych stołach goszczą uwielbiane przez wszystkich warzywa: bób, szparagi czy młode ziemniaczki. Ale to nie wszystko! Zobaczcie co jeszcze może znaleźć się w waszym jadłospisie w te ciepłe miesiące i postawcie na odżywianie sezonowe!
  • Czereśnie
    1
    1
    Wiosna i lato to pory roku, kiedy możemy w pełni cieszyć się z dobrodziejstw natury. To właśnie w tym czasie na naszych stołach goszczą uwielbiane przez wszystkich owoce: truskawki, czereśnie i maliny. Ale to nie wszystko! Zobaczcie co jeszcze może znaleźć się w waszym jadłospisie w te ciepłe miesiące i postawcie na odżywianie sezonowe!
  • Napój z truskawkami
    3
    4
    Mamy szczyt sezonu na truskawki. Warto z tego skorzystać i objadać się nimi do woli. Smakują jako dodatek do naleśników, makaronu, a nawet sałatek warzywnych i dań z dodatkiem grillowanego mięsa. Można również przygotować z nich nalewkę.
  • Zajadaj się truskawkami ZDROWO!
    20
    4
    Sezon na truskawki w Polsce jest dość krótki. Dobrze z niego skorzystaj, a skorzysta na tym twoje zdrowie i uroda. Truskawki są bombą witamin i mają wiele udowodnionych naukowo prozdrowotnych właściwości. Zobacz, dlaczego warto objadać się tymi owocami.
  • Jakie są zasady przechowywania żywności?
    2
    2
    Nie tylko dla zachowania wartości odżywczych pożywienia, ale i po to, by zagwarantować bezpieczeństwo, warto wiedzieć, jak przechowywać jedzenie. Dzięki temu można również zachować aromat produktów oraz zapobiec ich psuciu i marnowaniu.
  • Otyłość
    3
    77
    Nadwaga i otyłość wywołują kłopoty ze zdrowiem. Ale bywa i tak, że zbyt wysoka masa ciała jest spowodowana przez rozwijające się już schorzenie. Które choroby zmniejszają szansę na utrzymanie szczupłej sylwetki?
  • Kobieta jedząca słodycze
    1
    1
    Wiele osób marzy o tym, żeby schudnąć, ale słabość do słodyczy często wygrywa. Hiszpańscy naukowcy odkryli zależność między genami a naszymi ulubionymi potrawami. Na czym ta zależność polega?
  • Owies
    2
    3
    Komosa ryżowa, amarantus, pszenica: płaskurka, samopsza i orkisz, a także proso – to bogate w składniki odżywcze i mineralne stare odmiany zbóż, które przeżywają obecnie swój renesans – mówi dietetyk Sandra Ataniel.
  • Banany
    9
    61
    Odcinanie końcówki banana jest dla wielu osób tak naturalne, jak obieranie go ze skórki. Wokół tego malutkiego fragmentu owocu narosło wiele niestworzonych historii. Które z nich są prawdziwe, a które można między bajki włożyć.
  • Pieczywo bez glutenu
    50
    Opracowanie receptur produktów piekarniczych, które po wypieku atrakcyjnie wyglądają, są smaczne, a w składzie nie zawierają w glutenu - to zadania, którego podjęli się naukowcy z Katedry Towaroznawstwa Żywności Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu.
  • Doda

    Doda ma 40 proc. utraty słuchu. To koniec jej kariery?

  • Donald Trump, Narendra Modi i Melania Trump

    Takie ZDJĘCIA to rzadkość. Warta fortunę suknia wprawiła Melanię Trump w niezwykle dobry humor...

  • Tomasz Zając

    Ginekolog w TVP stwierdził, że "miesiączka to zło". Internet oburzony, lekarz wydał oświadczenie

Zobacz więcej