• Odchudzanie
    2
    1
    - Całe moje życie się zmieniło - powiedziała Monika Honory, uczestniczka programu "Odważeni", która wygrała walkę z nadwagą. - Po emisji programu bardzo wielu ludzi się odezwało - zdradziła.
  • Ananas
    4
    4
    Co jeść, czego się wystrzegać? Internet pełen jest najdziwniejszych porad, z których znaczna część zawiera po prostu nieprawdę. Włoscy rolnicy powiedzieli: "basta!" i postanowili rozprawić się z najbardziej popularnymi mitami na temat produktów żywnościowych, które rozpalają dyskusje w sieci.
  • Słodzik
    1
    3
    Aspartam jako dodatek do żywności jest substancją bezpieczną - zapewnia ministerstwo zdrowia w odpowiedzi na petycję w sprawie tego środka słodzącego. Dodaje, że stosowanie aspartamu np. w napojach niskokalorycznych i gumach do żucia jest zgodne z prawem UE.
  • Awokado
    1
    15
    Awokado posiada wiele właściwości zdrowotnych. Znajdujący się w tym owocu kwas oleinowy obniża poziom cholesterolu, natomiast potas, witaminy C,E,A,K oraz z grupy B mają dobroczynny wpływ np. na układ nerwowy. W swojej diecie awokado powinny uwzględnić osoby, które mają problemy ze wzrokiem. Jest ono bowiem bogactwem luteiny i zeaksantyny. Z ich ilością nie należy jednak przesadzać, bo są kaloryczne. W średniej wielkości owocu znajduje się 230 kcal oraz aż 40 g tłuszczu.
  • Chleb bananowy
    1
    1
    Pieczywo w wersji light - lekkie i zdrowe - coraz częściej gości w naszych kuchniach. Oto przepis na fit chlebek bananowy. Nie wymaga dużo pracy, a na pewno jest zdrowy i pyszny.
  • Dlaczego warto jeść szparagi?
    5
    21
    Świetnie smakują szparagi zapiekane z szynką parmeńską, serwowane z jajkiem sadzonym lub jako główny składnik zupy-kremu. Zajadaj się nimi na zdrowie!
  • Czego nie jeść razem?
    7
    38
    Nawet zdrowe, pełnowartościowe produkty przestają być pożywne, jeśli nieodpowiednio je łączymy. Może być tak, że jeden produkt zaburza wchłanianie cennych składników drugiego. Poznaj źle dobrane pary.
  • Ziemniaki, które puszczają pędy
    2
    8
    Wydawałoby się, że wszystkie owoce i warzywa są zdrowe. Okazuje się, że nie do końca jest to prawdą. Które z nich są trujące? Jakie toksyny zawierają?
  • Produkty zawierające żelazo
    13
    Żelazo jest jednym ze składników mineralnych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania człowieka. Nasze organy nie potrafią go produkować, dlatego niezwykle ważne jest to, by dostarczać go sobie w pożywieniu w odpowiedniej ilości. Jest składnikiem hemoglobiny (we krwi) i mioglobiny (w mięśniach) i bierze udział w transportowaniu i magazynowaniu tlenu. Jakie produkty zawierają najwięcej żelaza?
  • Sok z buraków
    5
    19
    Aby zachować umysł jak brzytwa, nie mieć problemów z pamięcią i koncentracją, warto o kondycję mózgu zadbać, zanim zaczną się problemy. Naukowcy proponują regularne picie soku z buraków.
  • Jabłko
    2
    14
    Rolnicy często opryskują swoje uprawy dużą ilością różnych pestycydów w celu ochrony roślin przed szkodliwymi mikroorganizmami. W wyniku tego na nasze stoły trafiają owoce i warzywa pokryte dużą ilością niezdrowej chemii.
  • Drożdże zawierają chrom
    1
    1
    Chrom jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ma wpływ na metabolizowanie glukozy i utrzymanie go na prawidłowym poziomie. Dzięki temu pomaga hamować apetyt na słodycze. Wspomaga także przemianę tłuszczów i węglowodanów. Gdzie go znaleźć i czy istnieją przeciwwskazania do jego dodatkowej suplementacji?
  • Amfiteatr w Opolu

    Miasto Opole wypowiedziało TVP umowę o współpracy w sprawie festiwalu. Rzeczniczka tłumaczy dlaczego

  • Maryla Rodowicz

    Nie tylko Rodowicz... Wydłuża się lista artystów, którzy odwołują swój występ w Opolu

  • Maciej Stuhr

    Maciej Stuhr: Nigdy w życiu tak nie żałowałem, że nie zostałem zaproszony do Opola!

Zobacz więcej