Gałka muszkatołowa - właściwości
Gałka muszkatołowa to suszone nasiona muszkatołowca korzennego, oferowane najczęściej w sproszkowanej formie. Ceniona za niezwykłe intensywny smak i aromat, trochę słodkawy, trochę ostry. Jej zaletą w kuchni jest też niezwykła uniwersalność, można ją dodawać do dań słodkich i słonych. Gałka muszkatołowa wzbogaci smak mięs, gulaszów, pasztetów, potraw z z ziemniaków, zup, sosów, a także ciast i deserów.
Gałka muszkatołowa to także bogactwo prozdrowotnych składników. Zawiera sporo witaminy A, witaminy C, witamin z grupy B (m.in. kwas foliowy), błonnik, kwasy tłuszczowe, olejki eteryczne oraz niezbędne dla naszego organizmu składniki mineralne: żelazo, potas, fosfor, magnez, wapń i cynk.
Gałka muszkatołowa na odchudzanie
Gała muszkatołowa to sprzymierzeniec osób chcących lepiej kontrolować swoją wagę. Przyprawa poprawia metabolizm, przyspiesza trawienie i pomaga pozbyć się toksyn z organizmu. Zawartość błonnika zapewnia dłuższe uczucie sytości i zmniejszenie apetytu. Gałka pozwala redukować stres i lepiej się wysypiać, a nadmiar stresu i niespokojny sen to czynniki sprzyjające rozwojowi otyłości.
Eugenol, kolejny składnik zawarty w gałce, ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i antybakteryjne. Pomaga obniżyć wysoki cholesterol, zmniejsza ryzyko wystąpienia wrzodów żołądka, doraźnie pomaga przy przeziębieniu, pomaga też osobom chorym na cukrzycę i zapalenie stawów.
Dodaj trochę gałki do filiżanki
Dodawanie szczypty gałki muszkatołowej do potraw wzbogaci je pod względem smakowym i zdrowotnym. Można też przygotowywać napoje z gałką. Zastosowań jest kilka:
- Szklanka gorącej wody lub mleka z 1 gramem gałki przed snem uspokoi i poprawi komfort snu.
- Ciepły napar z gałką wypijany kilka razu dziennie będzie wspierał naszą odporność.
- A gdy dopadnie nas przeziębienie, pomoże nam szybciej stanąć na nogi.
- Szklanka napoju z gałką muszkatołową może okazać się zbawieniem po zbyt obfitym posiłku.
- Szczypta gałki dodana do kawy nie tylko wzbogaci smak jej, ale też zapewni na dłużej uczucie sytości, unikniemy dzięki temu sięganie po słodkie przekąski.
Pamiętajmy jednak, że ze względu na zwartą w gałce muszkatołowej substancję halucynogenną i psychoaktywną, nie można "przedobrzyć" czyli przekroczyć zalecanej dawki. Zależy od wagi człowieka, ale bezpieczna ilość to maksymalnie 5 g. Przyprawy powinny też unikać kobiety w ciąży, osoby zmagające się z alergiami i chorobami o podłożu nerwowym.