Zadbaj o zdrowie jelit

Mikrobiota jelitowa, czyli drobnoustroje zamieszkujące nasze jelita, ma kolosalne znaczenie dla naszego organizmu. Odpowiada m.in. za odporność, kondycję psychiczną i zapadalność na wiele chorób. Na to, jak funkcjonują nasze bakterie jelitowe, ma wpływ z kolei nasza dieta.

Alayna Hutchinson, amerykańska dietetyczka i ekspertka zajmująca się biotechnologią zdrowia jelit, w rozmowie z "Daily Mail" podzieliła się radą, jakie produkty są dobre z punktu widzenia komfortu naszych bakterii jelitowych.

Reklama

To bulion kostny, czara fasola, granat, rukola i ostrygi. Jednocześnie dietetyczka wymieniła też produkty, które naszym jelitom mogą zrobić krzywdę.

Reklama

Tych produktów unikaj szczególnie

Słodziki

Wiele osób unika słodzonych napojów gazowanych, aby uniknąć zbędnych kalorii. Alternatywą wydają się napoje typu light, w których cukier zastąpiono różnymi substancjami słodzącymi.

Jednak, zdaniem wielu dietetyków, nie jest to dobry wybór z innych przyczyn. - Niektóre słodziki, takie jak aspartam i sukraloza, mogą negatywnie wpływać na mikroflorę jelitową – mówi Hutchinson.

- Badania wykazały związek słodzików z zaburzeniami składu i liczebności bakterii jelitowych, co może prowadzić do dysbiozy jelit - dodaje.

Frytki

Potrawy smażone w głębokim tłuszczu od dawna zajmują wysokie miejsce na liście niewskazanych dla naszego zdrowia produktów. Mają szkodliwy wpływ na wiele układów i narządów, także na nasze jelita.

– Smażone i tłuste potrawy mogą być trudne do strawienia i przyczyniać się do stanów zapalnych w przewodzie pokarmowym – wyjaśnia dietetyczka. - Wysoka zawartość tłuszczu może też zaburzać równowagę bakterii jelitowych - podkreśla.

Przetworzone mięso

Specjaliści zajmujący się żywieniem uwagę zwracają także na przetworzone mięso. To m.in., hot dogi i hamburgery, ale także wędliny, jak kiełbasa, salami czy boczek.

– Dieta bogata w przetworzone mięso zwiększa ryzyko zapalenia jelit, a także innych chorób, także nowotworowych, jak rak jelita grubego czy raka trzustki – ostrzega Hutchinson. - Związki powstające podczas przetwarzania mięsa negatywnie wpływają na zdrowie jelit - wyjaśnia.