Sok z buraka - jak przygotować?
Burak to prawdziwy ocean zdrowia. Moc jego działania jest przeogromna, a przygotowanie soku z tego warzywa jest bardzo proste. Dodatkowym plusem tego warzywa jest niezmiennie niska cena, więc już za kilka zł możemy mieć dwie, trzy szklanki napoju. A przygotowanie tego w domu da nam gwarancję, że doskonale wiemy, co zostało wykorzystane.
Buraki wystarczy obrać, pokroić i wrzucić do sokowirówki lub wyciskarki. Po zmiksowaniu przelać do naczynia i poczekać 30 minut, aby sok się odgazował. Z kilograma warzyw powinny wyjść mniej więcej dwie szklanki. Nie wszystkim może jednak odpowiadać jego ziemisty smak, więc można dodać jeszcze jabłko i/lub marchewkę. Sok z buraka można też rozcieńczyć wodą.
Sok po wstawieniu do lodówki powinien być wypity w ciągu kilku dni. Można pić na zimno i na ciepło. Najlepiej pić rano, aczkolwiek tak naprawdę pora nie ma znaczenia. Chyba że dzięki niemu chcemy sobie poprawić wydolność przed aktywnością sportową, wtedy zalecane jest, aby spożyć sok 2-3 godziny przed rozpoczęciem zajęć.
Sok z buraka - co zawiera?
Burak ćwikłowy to prawdziwe bogactwo witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy i kwasów organicznych. Jest też cenny źródłem błonnika.
Warzywo jest też świetnym legalnym środkiem dopingującym ze względu na obecność azotanów. Mówił o tym w swoim programie dr Michael Mosley, jeden z najbardziej cenionych brytyjskich dziennikarzy zajmujących się tematyką zdrowotną, w przeszłości także student medycyny. - Buraki są szczególnie bogate w azotany. Azotany są przekształcane przez bakterie znajdujące się w twojej ślinie w tlenek azotu, co powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych, a tym samym większy przepływ krwi do kończyn - wyjaśniał.
Sok z buraka przed rozpoczęciem ćwiczeń szczególnie polecany jest przy dyscyplinach wymagających dużej intensywności w krótkim czasie, czyli sprintach, sportach zespołowych czy siłowych.
Co zawiera burak ćwikłowy?
- witaminy C, A, E i K, a także witaminy z grupy B, w tym B9, czyli kwas foliowy,
- beta-karoten,
- ogromne ilości potasu, a także sód, fosfor, wapń, magnez, cynk, żelazo i mangan,
- błonnik,
- polifenole i glikozydy, w tym m.in. odpowiadającą za jego kolor betaninę.
Sok z buraka - właściwości
Burak ćwikłowy wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne.
Wspomniany wcześniej tlenek azotu działa korzystnie nie tylko na wydolność. - Tlenek azotu może zwiększać rozmiar naczyń krwionośnych, dzięki czemu krew przepływa łatwiej. To jeden z powodów, dla których jedzenie buraków może obniżyć ciśnienie krwi. Badania wykazały, że buraki mogą mieć wpływ na ciśnienie krwi już w ciągu kilku godzin od spożycia - mówił Mosley w swoim programie.
Sok z buraka pomaga też w pracy mózgu. - Jedno badanie wykazało, że połączenie soku z buraków z ćwiczeniami może zwiększyć łączność w obszarach mózgu kontrolujących ruch u starszych ludzi. Odkryto, że ci, którzy ćwiczyli i pili sok z buraków, wykazywali aktywne sieci motoryczne w mózgu, które bardziej przypominały te u młodszych osób. Zatem picie soku z buraków naprawdę może pomóc zachować młodszy mózg - dodał Mosley.
Jak jeszcze działa sok z buraka?
- wspiera odporność,
- pomaga zwalczać infekcje i stany zapalne,
- obniża poziom cholesterolu,
- poprzez zawarte polifenole chroni komórki przed starzeniem się, zmniejsza też ryzyko zachorowania na raka,
- zmniejsza ryzyko chorób sercowo - naczyniowych, zawału i udaru,
- pomaga redukować insulinooporność,
- dzięki błonnikowi reguluje apetyt, pobudza metabolizm i wspiera pracę jelit,
- wspiera prace wątroby i nerek, pomaga usuwać toksyny z organizmu,
- pomaga łagodzić uczucie zgagi,
- łagodzi napięcie, wspiera zdrowy sen,
- poprawia wygląd skóry,
- ze względu na obecność kwasu foliowego wpływa korzystanie na zdrowie kobiet w ciąży.