Owsianka - królowa śniadań
Owsianka to jedna z najpopularniejszych opcji na śniadanie. Jest prosta w przygotowaniu, tania, sycąca i pełna prozdrowotnych właściwości.
Podstawą owsianki są płatki owsiane, a owies to jedno z najzdrowszych zbóż. Zawiera dużo błonnika, dzięki czemu owsianka jest długo trawiona i zapewnia uczucie sytości. Po takim śniadaniu rzadziej będziemy sięgać po przekąski i łatwiej nam będzie utrzymywać odpowiednią wagę. Błonnik reguluje też poziom cholesterolu i cukru we krwi.
Płatki owsiane dodatkowo mają niski indeks glikemiczny, co sprawia, że są dobrym produktem dla cukrzyków. Owies zawiera też więcej białka i mniej węglowodanów niż większość zbóż. Jest bogaty w potrzebne nam nienasycone kwasy tłuszczowe.
Co jeszcze znajdziemy w owsie? Przeciwutleniacze, witaminy, przede wszystkim witaminę E, mającą właściwości antyoksydacyjne, a także A, B, D i K oraz składniki mineralne: magnez, żelazo, magnez, wapń, miedź, potas, cynk i fosfor.
Do smacznej i pożywnej owsianki, oprócz płatków owsianych, warto dodać orzechy, bakalie i owoce. Jest też jeden szczególny składnik, który doda naszej owsiance właściwości potrzebnych w mroźne dni.
Złota owsianka i jej właściwości
Tym składnikiem jest kurkuma. To gatunek byliny z rodziny imbirowatych o kilku innych też nazwach, m.in. ostryż indyjski czy szafran indyjski. Kurkuma od wieków jest nieodzownym elementem kuchni azjatyckiej, szczególnie indyjskiego curry.
Kurkuma to jedne z tzw. superfoods. Poprawia odporność, ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe, i przeciwbakteryjne, regularnie spożywana zmniejsza ryzyko wielu chorób, także nowotworowych, wspiera pracę serca i mózgu, łagodzi napięcie i poprawia procesy trawienne.
Zawiera w sobie ponad 300 związków chemicznych, witamin i składników mineralnych, ale swój charakterystyczny kolor i dobroczynne działanie zawdzięcza jednemu - kurkuminie.
Dlatego właśnie mówimy o złotej owsiance, czyli klasycznej owsiance z dodatkiem kurkumy. To idealny posiłek na rozpoczęcie chłodnego dnia. Wciąż prosty i tani, ale także bardzo zdrowy i rozgrzewający. Kurkuma zaliczana jest do przypraw poprawiających przemianę materii i dostarczających sporo energii.
Złota owsianka - przepis
Owsiankę w najprostszy sposób można sporządzić, zalewając po prostu płatki owsiane ciepłym mlekiem lub wodą. Nie trzeba gotować, jeżeli mamy do czynienia z płatkami górskimi lub błyskawicznymi. Złota owsianka ze względu na obecność kurkumy wymaga trochę więcej przygotowań.
Kurkumina zawarta w kurkumie słabo rozpuszcza się w wodzie, aby w pełni skorzystać z jej właściwości, potrzebny jest tłuszcz. Dodatkowo, aby poprawić jej walory smakowe i wchłanianie, przyda się też związek znajdujący się w pieprzu - piperyna.
Złota owsianka - przepis:
- Na tłuszczu rozgrzewamy łyżeczkę kurkumy z dodatkiem pieprzu i ew. cynamonu.
- Dodajemy szklankę mleka (lub wody, jeżeli ktoś nie lubi mleka).
- Wsypujemy pół szklanki płatków owsianych zwykłych (lub połowę objętości wcześniej dodanego płynu).
- Zagotowujemy i gotujemy na niewielkim ogniu przez 10-12 minut.
- Zdejmujemy z ognia i dorzucamy dodatki według własnych preferencji. Mogą to być owoce, orzechy, kawałki czekolady, miód.
- Jeżeli decydujemy się na owoce mrożone, to dodajemy je wcześniej, kilka minut przed końcem procesu gotowania.
- Smacznego!