Owsianka - królowa śniadań

Owsianka to jedna z najpopularniejszych opcji na śniadanie. Jest prosta w przygotowaniu, tania, sycąca i pełna prozdrowotnych właściwości.

Podstawą owsianki są płatki owsiane, a owies to jedno z najzdrowszych zbóż. Zawiera dużo błonnika, dzięki czemu owsianka jest długo trawiona i zapewnia uczucie sytości. Po takim śniadaniu rzadziej będziemy sięgać po przekąski i łatwiej nam będzie utrzymywać odpowiednią wagę. Błonnik reguluje też poziom cholesterolu i cukru we krwi.

Reklama

Płatki owsiane dodatkowo mają niski indeks glikemiczny, co sprawia, że są dobrym produktem dla cukrzyków. Owies zawiera też więcej białka i mniej węglowodanów niż większość zbóż. Jest bogaty w potrzebne nam nienasycone kwasy tłuszczowe.

Reklama

Co jeszcze znajdziemy w owsie? Przeciwutleniacze, witaminy, przede wszystkim witaminę E, mającą właściwości antyoksydacyjne, a także A, B, D i K oraz składniki mineralne: magnez, żelazo, magnez, wapń, miedź, potas, cynk i fosfor.

Do smacznej i pożywnej owsianki, oprócz płatków owsianych, warto dodać orzechy, bakalie i owoce. Jest też jeden szczególny składnik, który doda naszej owsiance właściwości potrzebnych w mroźne dni.

Złota owsianka i jej właściwości

Tym składnikiem jest kurkuma. To gatunek byliny z rodziny imbirowatych o kilku innych też nazwach, m.in. ostryż indyjski czy szafran indyjski. Kurkuma od wieków jest nieodzownym elementem kuchni azjatyckiej, szczególnie indyjskiego curry.

Kurkuma to jedne z tzw. superfoods. Poprawia odporność, ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe, i przeciwbakteryjne, regularnie spożywana zmniejsza ryzyko wielu chorób, także nowotworowych, wspiera pracę serca i mózgu, łagodzi napięcie i poprawia procesy trawienne.

Zawiera w sobie ponad 300 związków chemicznych, witamin i składników mineralnych, ale swój charakterystyczny kolor i dobroczynne działanie zawdzięcza jednemu - kurkuminie.

Dlatego właśnie mówimy o złotej owsiance, czyli klasycznej owsiance z dodatkiem kurkumy. To idealny posiłek na rozpoczęcie chłodnego dnia. Wciąż prosty i tani, ale także bardzo zdrowy i rozgrzewający. Kurkuma zaliczana jest do przypraw poprawiających przemianę materii i dostarczających sporo energii.

Złota owsianka - przepis

Owsiankę w najprostszy sposób można sporządzić, zalewając po prostu płatki owsiane ciepłym mlekiem lub wodą. Nie trzeba gotować, jeżeli mamy do czynienia z płatkami górskimi lub błyskawicznymi. Złota owsianka ze względu na obecność kurkumy wymaga trochę więcej przygotowań.

Kurkumina zawarta w kurkumie słabo rozpuszcza się w wodzie, aby w pełni skorzystać z jej właściwości, potrzebny jest tłuszcz. Dodatkowo, aby poprawić jej walory smakowe i wchłanianie, przyda się też związek znajdujący się w pieprzu - piperyna.

Złota owsianka - przepis:

  • Na tłuszczu rozgrzewamy łyżeczkę kurkumy z dodatkiem pieprzu i ew. cynamonu.
  • Dodajemy szklankę mleka (lub wody, jeżeli ktoś nie lubi mleka).
  • Wsypujemy pół szklanki płatków owsianych zwykłych (lub połowę objętości wcześniej dodanego płynu).
  • Zagotowujemy i gotujemy na niewielkim ogniu przez 10-12 minut.
  • Zdejmujemy z ognia i dorzucamy dodatki według własnych preferencji. Mogą to być owoce, orzechy, kawałki czekolady, miód.
  • Jeżeli decydujemy się na owoce mrożone, to dodajemy je wcześniej, kilka minut przed końcem procesu gotowania.
  • Smacznego!