Okazało się, że zawarty w pomidorach likopen, przeciwutleniacz nadający tym warzywom piękny czerwony kolor, spowalnia rozwój guzów nowotworowych, a w niektórych przypadkach nawet je likwiduje. I to w bardzo prosty sposób. Po prostu odcina je od składników odżywczych transportowanych we krwi chorego.
Zdaniem badaczy z Uniwersytetu w Portsmouth, likopen najskuteczniej radzi sobie z rakiem prostaty. Nie wykluczają jednak, że jego antynowotworowe działanie będzie można wykorzystać również w terapiach innych rodzajów guzów.
Zdrowie Dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>
Na razie cudowne właściwości likopenu potwierdzono w testach laboratoryjnych. Naukowcy chcieliby jednak jak najszybciej przeprowadzić również analizy z udziałem ludzi. Nie wiadomo bowiem, ile likopenu organizm byłby w stanie wykorzystać do walki z rakiem i która odmiana pomidorów miałaby najlepsze właściwości terapeutyczne. Znalezienie odpowiedzi na te pytania wymaga dalszych badań.
Likopen znajduje się we wszystkich czerwonych owocach i warzywach, jednak pomidory są pod tym względem uprzywilejowane, bo mają go najwięcej.
Co ciekawe, jak twierdzą brytyjscy naukowcy, antyrakowe działanie likopenu wzmaga się po ugotowaniu pomidorów, najlepiej z niewielką ilością oliwy.