Jak dowodzą niemieccy uczeni z University of Duesseldorf, brytyjski zwyczaj picia herbaty może obniżać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Ważne jest by pić nie mniej niż cztery filiżanki herbaty dziennie. Wtedy zagrożenie rozwojem schorzenia obniża się o 20 proc. - informuje „Daily Mail”.
Według naukowców herbata zapobiega cukrzycy, gdyż wpływa na proces trawienia glukozy oraz chroni komórki beta przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. To zasługa polifenoli, w które obfituje herbata.
Już wcześniejsze badania naukowe wykazywały, że specyficzne związki zawarte w herbacie mogą działać podobnie jak insulina.
Naukowcy swoje zalecenia opracowali po analizie badań z 26 ośrodków z ośmiu krajów europejskich. W sumie wzięli pod uwagę ponad 12 tysięcy przypadków osób chorych na cukrzycę typu 2 oraz kilku tysięcy pacjentów bez cukrzycy.
Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>