Siła orzechów. Wzmacniają pamięć, wydłużają życie
1 Orzechy przede wszystkim obfitują w przeciwutleniacze, które chronią przed nowotworami i walczą z komórkami rakowymi. Poza tym zawierają składniki mineralne tj. miedź, cynk, żelazo, magnez, mangan, dzięki czemu m.in. chronią przed demencją i wspierają pracę mózgu. Są również bogatym źródłem witamin E i C oraz kwasów tłuszczowych omega-3, które np. obniżają poziom hormonów stresu i wspomagają prawidłowe funkcjonowanie narządów
Shutterstock
2 Co istotne, choć orzechy są "tłuste", to zawierają tzw. dobre tłuszcze, które - spożywane w ilości umiarkowanej - zapobiegają chorobom serca i udarom. Nie powodują otyłości, bo są bogate w błonnik, szybko sycą i zastępują niezdrowe, tuczące przekąski tj. słodycze
Shutterstock
3 Brytyjski dietetyk Mihai Quirke z British Dietetic Association zaleca regularne spożywanie mieszanki różnych orzechów, by móc w pełni korzystać ze wszystkich ich właściwości prozdrowotnych. Podpowiada, że należy jeść orzechy i migdały ze skórkami, bo w ich również znajdują się cenne składniki odżywcze. Lepiej unikać orzechów solonych i z innymi dodatkami smakowymi. Ile jakich orzechów powinniśmy jeść codziennie?
Shutterstock
4 Codziennie powinniśmy jeść 28 g (20-25 migdałów), co daje 163 kcal. Zawierają dużo wapnia, białka, witaminę E i witaminy z grupy B oraz błonnik, żelazo, potas, magnez, cynk i miedź. Wzmacniają zęby i kości. Wspierają działanie układu nerwowego i odpornościowego. Poprawiają kondycję skóry i chronią przed chorobami oczu. Niestety, są dość ciężkostrawne; pomaga moczenie ich przez wiele godzin w wodzie lub mleku
Shutterstock
5 28 g (16-18 orzechów) - 163 kcal. Bogate źródło żelaza i cynku, jak również białka, magnezu, potasu, witaminy B6, kwasu foliowego, witaminy E i kwasów tłuszczowych omega-3. Wspierają odporność, zapobiegają chorobom serca. Poprawiają kondycję skóry. Już garść orzechów zapewnia dzienne zapotrzebowanie na magnez
Shutterstock
6 28 g (6-8 orzechów) - 186 kcal. Zawierają dużą ilość selenu i magnezu. Obfitują również w białko, błonnik, wapń, potas, cynk i witaminę E. Sprzyjają gojeniu ran. Zawierają dużo kalorii, co docenią osoby aktywne fizycznie. Są zalecane mężczyznom, bo selen wzmacnia męskie libido, poprawia płodność i chroni przed rakiem prostaty. Pomagają chorym na tarczycę
Shutterstock
7 28 g (10-12 orzechów) - 204 kcal. Obfitują w witaminę B10, jak również błonnik, żelazo, witaminę B3, wapń, potas i kwasy tłuszczowe omega-3. Są najbardziej tuczące spośród orzechów. Spożywane z umiarem obniżają poziom cholesterolu, chronią przed schorzeniami serca i udarem mózgu
Shutterstock
8 28 g (20 orzechów) - 178 kcal. Zawierają dużo wapnia, białka, żelaza, magnezu, potasu, cynku, błonnika, witaminy E, witaminy B6 i kwasu foliowego. Są uznane nie tylko za jedne z najsmaczniejszych orzechów, ale i najzdrowszych. Zapobiegają chorobom krwi i serca, obniżają ciśnienie krwi. Chronią przed demencją. Zalecane są przyszłym mamom, bo obfitują w kwas foliowy
Shutterstock
9 28 g (7 orzechów) - 185 kcal. Obfitują w przeciwutleniacze, błonnik, wapń, żelazo, cynk, witaminy z grupy B, kwasy tłuszczowe omega-3. Pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Wiele badań dowiodło, że chronią przed schorzeniami serca i udarem mózgu. Duża zawartość przeciwutleniaczy sprzyja walce z rakiem.
Shutterstock
10 28 g (50 orzechów) -160 kcal. Znakomite źródło potasu i witaminy B6. Zawierają także dużo białka, błonnika, wapnia, żelaza i witaminy E. Spośród wszystkich orzechów zawierają najmniej kalorii. Walczą z anemią. Zalecane są kobietom, bo pomagają zapanować nad równowagą hormonalną. Pomagają również mężczyznom, którzy mają problemy z erekcją
Shutterstock
11 28 g (28 orzechów) - 166 kcal. Dostarczają organizmowi sporej dawki białka, witaminy B3 i kwasu foliowego, jak również potasu, cynku i witaminy E. Duża zawartość przeciwutleniaczy pomaga uchronić się przed rakiem. Niestety, często powodują alergię
Shutterstock
12 28 g (20 orzechów) - 201 kcal. Są bogate w sterole - organiczne związki chemiczne, które obniżają poziom cholesterolu. Zawierają dużo witaminy E, kwasu oleinowego i witaminy B3
Shutterstock