Naukowcy z University of New South Wales prowadzili badania na szczurach, ale zapewniają, że ich wyniki można z powodzeniem odnieść do ludzi. Wykazali w nich, że już po tygodniu jedzenia dużej ilości fast foodów gryzonie miały trwale uszkodzoną pamięć - czytamy w "Daily Mail", omawiającym publikację w "Brain, Behaviour and Immunity".

Reklama

Aby dojść do tych wniosków badacze podzielili szczury na grupy. Przedstawiciele tylko jednej grupy jadły produkty obfitujące w tłuszcz i cukier. U nich już po tygodniu niezdrowej diety, zaobserwowano zmiany w hipokampie - rejonie mózgu odpowiadającym za procesy poznawcze, czyli m.in. pamięć i naukę.

- Zaskakujące jest to, że zmiany zachodzą tak szybko - zauważyła prowadzące badania prof. Margaret Morris. Wstępnie ustaliliśmy także, że szkody są nieodwracalne, nawet gdy szczury wróciły do zdrowej diety - dodała Morris.

Trwa ładowanie wpisu