Spożywanie ryb, warzyw i orzechów zwiększa szanse na ojcostwo - przekonują eksperci z CARE Fertility Group. Według nich zawarte w tych produktach witaminy C i E oraz cynk i kwas foliowy zapobiegają starzeniu się plemników i chronią DNA plemników. To cenna informacja zwłaszcza dla panów po 40. roku życia, u których stopniowo obniża się płodność.

Reklama

Co konkretnie powinni jeść panowie, którzy starają się o dziecko? Jak wynika z obserwacji mężczyzn po 44. roku życia na jakość spermy wpływ miały takie produkty jak cytrusy, papryka, truskawki, brokuły i ziemniaki. U nich zaobserwowano o 20 procent mniej uszkodzone DNA plemników niż u mężczyzn, którzy nie jedli tych produktów.

Podobnie korzystne działanie na jakość spermy zaobserwowano u mężczyzn, których dieta obfitowała w ryby, skorupiaki, orzechy, nasiona i zielone warzywa liściaste.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>

Trwa ładowanie wpisu