Jak czytamy w "Daily Telegraph", omawiającym wyniki badań opublikowane na łamach "British Journal of Cancer", kobiety, które nie żałują sobie orzechów, są mniej narażone na raka trzustki. Tak wynika z dokładnej analizy danych ponad 75 tysięcy kobiet mieszkających w Stanach Zjednoczonych.

Reklama

Wśród orzechów, które zmniejszają ryzyko nowotworu trzustki, wymienia się pistacje, nerkowce, pekany, orzechy włoskie i brazylijskie, jak również migdały. To im zawdzięczamy również działanie profilaktyczne przeciwko cukrzycy - chorobie sprzyjającej rakowi trzustki. Terapeutyczna jest już dawka jednej garści orzechów dwa razy w tygodniu.

Co ciekawe, kobiety, który jadły orzechy, były szczuplejsze od tych, które stroniły od takiej przekąski. A im więcej panie jadły orzechów, tym były szczuplejsze. Poza tym spożywanie migdałów, orzechów włoskich i nerkowców wiązało się z obniżeniem ryzyka zawału serca o ponad 10 procent.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>

Trwa ładowanie wpisu