Owsiance mówimy 11 razy TAK! Same zalety
1 1. Owies obfituje w błonnik rozpuszczalny, który ma udowodnione działanie w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi. Już 3 g błonnika rozpuszczalnego dziennie pozwala obniżyć poziom cholesterolu o 8-23 proc. Co ważne, zaledwie filiżanka płatków owsianych zawiera 4 g błonnika
Shutterstock
2 2. Jak wynika z badań, których wyniki zostały opublikowane na łamach "Journal of Clinical Nutrition", owsianka ma niski indeks glikemiczny i zmniejsza ryzyko zespołu metabolicznego. Osoby, które jedzą ją regularnie rzadziej cierpią z powodu cukrzycy typu 2 oraz choroby wieńcowej
Shutterstock
3
Shutterstock
4 4. Na łamach "American Journal of Clinical Nutrition" naukowcy zaprezentowali wyniki badań, które wykazały, że owsianka działa równie skutecznie jak leki na nadciśnienie i pomaga utrzymać prawidłowy poziom ciśnienia krwi
Shutterstock
5 5. Płatki owsiane stabilizują poziom cukru we krwi. Warto jeść je na śniadanie, bo mają niski indeks glikemiczny i sprawiają, że jesteśmy dłużej syci oraz nie mamy napadów wilczego głodu
Shutterstock
6 6. Płatki owsiane stosowane zewnętrznie pomagają na bardzo suchą, swędzącą i podrażnioną skórę. Ich kleista konsystencja tworzy na skórze pewnego rodzaju barierę i ułatwia utrzymanie odpowiedniego nawilżenia. Natomiast płatki owsiane wykorzystywane jako peeling delikatnie złuszczają martwy naskórek
Shutterstock
7 7. Uczeni z Wielkiej Brytanii i Holandii dowiedli, że jest związek pomiędzy spożywaniem posiłków obfitujących w błonnik a obniżeniem ryzyka raka jelita grubego. Okazuje się, że każde dodatkowe 10 g błonnika w codziennej diecie obniża zagrożenie nowotworem o 10 proc. A płatki owsiane mają bardzo wysoką zawartość błonnika
Shutterstock
8 8. Owsianka jest doskonałym źródłem białka i węglowodanów. Zapewnia porcję kalorii i energii, co doceniają osoby aktywne fizycznie. Jak wynika z badań, aby zwiększyć swoją wydajność w trakcie treningu, należy przed nim (ok. 45-60 minut) zjeść płatki owsiane
Shutterstock
9 9. Owsianka (m.in. dzięki zawartości beta-glukanów) pobudza układ immunologiczny i zwiększa odporność organizmu na infekcje
Shutterstock
10 10. Jeśli zjesz owsiankę w godzinach wieczornych, spokojnie zaśniesz. To zasługa m.in. witaminy B6, która pobudza mózg do wydzielania serotoniny. Poza tym owsianka pobudza wydzielanie melatoniny - hormonu snu
Shutterstock
11 11. Płatki owsiane są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a więc m.in. zapobiegają rozwojowi komórek rakowych i schorzeń serca
Shutterstock