Uczeni z Uniwersytetu w Lund w Szwecji zapewniają nawet, że już po trzech dniach wzbogacania diety o jęczmień obserwuje się poprawę zdrowia. Przede wszystkim zmniejsza się poziom cukru we krwi i tym samym obniża ryzyko cukrzycy. Maleje również apetyt i poprawia się metabolizm. Amatorzy jęczmienia są także mniej zagrożeni chorobami układu krążenia.
Siłą jęczmienia jest duża zawartość włókna pokarmowego. Znajdujący się w zbożu błonnik stymuluje wzrost „dobrych bakterii” w jelitach, co poprawia pracę układu pokarmowego i oddziałuje na funkcjonowanie całego organizmu. Aby dojść do swoich wniosków, naukowcy prowadzili 3-dniowe badania z udziałem zdrowych ochotników w wieku średnim. Wcześniej zbadali wolontariuszy pod kątem ewentualnego rozwoju cukrzycy i chorób układu sercowo-naczyniowego. Te same badania wykonali ponowie, ale już po przeprowadzonym eksperymencie.
Eksperci zalecają pieczywo pełnoziarniste, zamiast pieczonego z białej mąki. Polecają zastąpienie białego ryżu kaszą jęczmienną i dodawanie jej także do zup oraz sałatek.
Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>