Co powiesz na ciepłą owsiankę z miodem i bakaliami albo na owsiankę ze świeżymi owocami? Brzmi smakowicie, prawda? To teraz wpisz ją w swój codzienny jadłospis, na przykład jako pierwszy posiłek dnia. Warto. Przede wszystkim owsianka stanowi pożywne śniadanie, które syci na dłużej. Poza tym, jak wynika z najnowszych badań naukowców z North Carolina Agricultural and Technical State University, zapobiega schorzeniom serca i nowotworom. To zasługa dużej zawartości przeciwutleniaczy, witamin i minerałów oraz błonnika.

Reklama

Uczeni podkreślają, że owies i produkty owsiane obfitują w beta-glukany (składniki rozpuszczalnego błonnika), które obniżają poziom cholesterolu i dbają o prawidłowe działanie układu krążenia. Poza tym zawierają bioaktywny składnik (avenanthramide), który zapobiega odkładaniu się w wewnętrznej ścianie tętnic tłuszczu i w rezultacie chroni przed miażdżycą, zawałem serca i udarem mózgu.

Jak czytamy w „Daily Telegraph”, omawiającym najnowsze wyniki badań, regularne spożywanie owsianki obniża poziom cholesterolu nawet o 23 proc. Poza tym dzieci, które spożywają owsiankę na śniadanie mogą pochwalić się prawidłową masą ciała i mniejszą skłonnością do otyłości.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>