Naukowcy z University of Bath sprawdzili, co jedzą rano osoby w wieku od 21 do 60 lat. Uzyskane informacje powiązali ze stanem zdrowia oraz masą ciała wolontariuszy. Zaobserwowali ciekawą zależność. Otóż osoby, które miały kaloryczne śniadania, wcale nie tyły, a wręcz przeciwnie – cieszyły się zgrabną sylwetką. Okazuje się bowiem, że szybko spalamy pochłaniane w godzinach rannych kalorie.

Reklama

Jak przekonują autorzy badania, osoby, które chcą schudnąć, powinny do godziny 11.00 zjeść posiłki, które dostarczą im 700 kcal, a najlepiej byłoby, gdyby w ciągu dwóch godzin po przebudzeniu spożyły produkty dostarczające im 350 kcal.

Kaloryczne śniadanie jest lepsze od poszczenia, bo pomaga utrzymać poziom cukru we krwi w normie, dzięki czemu unikamy nagłych ataków głodu i niekontrolowanego apetytu na przekąski. Poza tym daje energię do podejmowania różnych aktywności, a więc osoby, które zjadają pożywne śniadanie, szybko je spalają. Niemałe znaczenie ma również fakt, że odpowiednie śniadanie usprawnia metabolizm.

Wyniki badań zostały opublikowane na łamach „American Journal of Clinical Nutrition”.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>