Chcesz oczyścić organizm z toksyn i wyregulować jego pracę? Starasz się o dziecko, a może już jesteś w ciąży i chcesz zapewnić maleństwu w twoim brzuchu zdrowy rozwój dzięki swojej diecie? Zależy ci na utrzymaniu wagi ciała w ryzach? Dieta orkiszowa wg św. Hildegardy jest idealna dla ciebie.
Orkisz nie tuczy. Obfituje w błonnik pokarmowy, który reguluje perystaltykę jelit, poprawia metabolizm i obniża poziom cholesterolu. W związku z tym powinny po niego sięgnąć także osoby zmagające się z chorobami układu krwionośnego, tym bardziej, że orkisz zawiera NNKT z grupy omega 3, które wspomagają pracę serca. Z tego względu polecany jest dla osób po zawale serca.
Na dietę orkiszową mogą przejść także osoby z osłabionym układem odpornościowym, ponieważ w ziarnach orkiszu znajduje się rodanid (naturalny antybiotyk, występujący także w ślinie, mleku kobiecym oraz krwi), który zapewnia zdrowie, siłę i sprawność fizyczną. Z kolei dzięki zawartości witamin z grupy B, potasu i magnezu wzmacnia układ nerwowy.
Efekty diety docenią osoby, które skarżą się na szarą i zmęczoną skórę, słabe, wypadające włosy i łamliwe paznokcie. Orkisz bowiem stanowi bogactwo kwasów krzemowych, które poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci.
Zasady diety są proste. Trzeba codziennie jeść produkty orkiszowe, takie jak kasza, pieczywo, makaron, płatki, muesli, otręby. Powinny one być podstawą każdego głównego posiłku, czyli śniadania, obiadu i kolacji.
Z orkiszu można przyrządzić wszelkiego rodzaju potrawy: zupy, kotlety, sałatki, ciasta, placki, itd. Warto wiedzieć, że znakomicie smakuje z dodatkiem miodu i orzechów, a także przyrządzony na ostro.
W diecie nie brakuje miejsca także dla warzyw i owoców (poza brzoskwiniami, truskawkami i śliwkami, które św. Hildegarda uważała za tzw. trucizny kuchenne), mleka i jego przetworów oraz mięsa. Jednak są one uzupełnieniem jadłospisu, dlatego powinny gościć w menu rzadziej i w mniejszych ilościach.
Warto wiedzieć, że św. Hildegarda ceniła kasztany jadalne i koper włoski tak samo, jak orkisz. W związku z tym i te produkty powinny się znaleźć w diecie orkiszowej. Kasztany mogą być spożywane w każdej postaci – surowe, gotowane, pieczone. Koper najlepiej jeść surowy.