Czekolada może zostać przekształcona w produkt, który będzie działał jak preparat odmładzający. Naukowcy wierzą, że odkryta przez nich metoda umożliwi przyjemną walkę z oznakami starzenia, bez dodatkowych kalorii.
Badacze sugerują, że zwiększenie przyswajalności cząsteczek kakao przez organizm, może przyczynić się do znacznego dotlenienia skóry. Naukowcy wierzą, że zwiększenie siły oddziaływania wspomnianych molekuł, można spowolnić proces starzenia się skóry.
Każdy może skorzystać z niezaprzeczalnych wartości kakao, bez narażania zdrowia - podkreśla dr Ivan Petyaev jeden z naukowców pracujących nad badaniami. Podkreśla również, że produkt jest gotowy i niedługo będzie dostępny w sklepach.
Z mniejszą dozą optymizmu podchodzi do tego badania dietetyk dr Carrie Ruxton, która przyznaje, że potrzebuje bardziej szczegółowych danych, aby uznać ten wynalazek za przełomowy. Podkreśla również, że zwiększone spożycie czekolady nie pozostanie bez wpływu na sylwetkę osób chcących się w ten sposób odmłodzić.
Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>