Pora pokochać pomidory. Likopen - naturalny pigment, dzięki któremu pomidor jest czerwony, pomaga skórze wyglądać młodo i chroni ją przed skutkami nadmiernego wystawienia na słońce - twierdzi prof. Mark Birch-Machin, dermatolog z uniwersytetu w Newcastle.

Reklama

Największe stężenie likopenu występuje w łatwo przyswajalnych przez organizm przecierach pomidorowych, zupach, soku i keczupie. Badania z Newcastle wykazały, że skóra kobiet, których pożywienie zawierało te składniki była mniej czerwona i mniej podatna na uszkodzenia przez promieniowanie ultrafioletowe.

W badaniach uczestniczyło 20 kobiet w wieku 21-47 lat. Dziesięciu z nich dzień w dzień przez 12 tygodni podawano 55 gramów pasty pomidorowej (dwie łyżeczki) z dodatkiem 10 gramów oliwy z oliwek. Pozostałe dostawały tylko samą oliwę.

Skóra kobiet w pierwszej grupie radziła sobie o wiele lepiej z promieniowaniem UV. Była też mniej czerwona. Wymierne korzyści oszacowano na 33 proc., co oznacza, że kobiety te mogły się obyć bez kremu przeciwsłonecznego.

Likopen jest silnym przeciwultleniaczem neutralizującym tzw. wolne rodniki wywołujące zapalenie skóry, powstające wskutek promieniowania UV. Wystawienie skóry na działanie promieni UV wywołuje przedwczesne zmarszczki i raka skóry.

Prof. Birch-Machin przedstawi wyniki swoich badań Królewskiemu Towarzystwu Medycznemu w Londynie.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>

Trwa ładowanie wpisu