Badania naukowe wielokrotnie wykazały, że jedzenie jest przyczyną największej i stale rosnącej ilości chorób. Wywołują je bakterie, wirusy, brud i pasożyty zawarte w niestarannie umytych surowcach i źle przygotowanej żywności.
Ataki na organizm
Bakterie i inne szkodliwe czynniki znajdują się w prawie wszystkich składnikach naszego jedzenia. Większość z nich jest nieszkodliwa lub prawie nieszkodliwa dla zdrowych osób z prawidłowo działającym układem odpornościowym. Niestety rekonwalescenci po chorobie nowotworowej poddani chemioterapii, naświetlaniom, operacjom, czy przeszczepowi komórek są bardzo wrażliwi na wszystkie infekcje, włączając w to właśnie choroby pochodzące z żywności. Dlatego potrawy i produkty dla tych chorych powinny być szczególnie dokładnie myte, płukane, przygotowywane w czystych pomieszczeniach, w wyparzonych naczyniach i talerzach oraz sztućcach. I przez odpowiednio przygotowane osoby (czyste fartuchy i świeżo umyte ręce).
Różne potrzeby
Wielu lekarzy twierdzi, że jest wiele chorób nowotworowych i wiele metod ich leczenia. A to ma wielki wpływ na dietę chorego. Inna będzie dieta dla kobiety, której usunięto pierś, a inna dla osoby, której usunięto żołądek lub fragment jelita. Organizm wymaga czegoś innego gdy zastosowano chirurgię, radioterapię, chemioterapię, czy metodą celowaną, a inaczej gdy w leczeniu stosowano dwie z tych metod, albo nawet trzy.
Rekonwalescent powinien dostawać kilka (6 – 7) małych posiłków dziennie. Powinny być niewielkie, ładnie podane, kolorowe i aromatyczne. Zdarza się, że chory potrzebuje bardzo specjalistycznej diety, ale wtedy na pewno poinformuje go o tym lekarz prowadzący. Przy wszelkich chłoniakach, transplantacjach szpiku, gdzie zniszczono w trakcie leczenia barierę ochronną organizmu radio i chemioterapią, dieta powinna być bardzo szczególna. Trzeba unikać wszelkich szkodliwych źródeł bakterii, wirusów i grzybów. Pomaga w tym dieta, która nie zawiera żadnej surowizny. Nawet listka sałaty, czy plasterka pomidora. Są natomiast pewne generalne zasady diety dla rekonwalescentów po chorobie nowotworowej.
10 zasad dietetycznych Amerykańskiego Instytutu do Badań Nad Rakiem dla rekonwalescentów po chorobie onkologicznej. Powinni ich przestrzegać także ci, którzy starają się chorobie zapobiec.
1. Należy zachować prawidłową wagę, nie dopuścić do zbyt dużej nadwagi, ale jednocześnie nie doprowadzić organizmu do nadmiernego wychudzenia.
2. Trzeba ćwiczyć codziennie przez minimum 30 minut. W zależności od wieku i kondycji wybrać odpowiedni rodzaj zajęć fizycznych. Nie wolno zaczynać od zbyt forsownych ćwiczeń.
3. Ważne jest unikanie słodkich napojów. Wysoko słodzone, pełne konserwantów soczki, drinki i nektary są bardzo szkodliwe.
4. Trzeba również rezygnować z wysoko przetworzonej, bardzo mocno solonej żywności, nie zawierającej błonnika, za to mającej w swoim składzie bardzo dużo tłuszczu, (gotowych dań, zup itp.).
5. Trzeba wprowadzić do menu rozmaite rodzaje warzyw, owoców, pełne ziarna zbóż, fasolę i groch. Nie wolno zapominać o kaszy.
6. Należy ograniczyć ilość spożywanego czerwonego mięsa (wołowina, wieprzowina, baranina) oraz wszelkich przetworzonych mięs (wędliny).
7. Picie alkoholu jest niewskazane, a najwyżej ograniczone do 1 drinka dla kobiety i 2 drinków dla mężczyzny tygodniowo.
8. Z diety należy maksymalnie wyłączyć solenie jedzenia i kupowanie żywności bardzo solonej przez producenta.
9. Nie wolno zażywać żadnych suplementów, które mają chronić przed chorobą nowotworową.
10. Każda mama powinna – dla dobra obojga, jej i dziecka – karmić piersią swoje maleństwo minimum do 6 miesiąca życia.
I zawsze trzeba pamiętać o tym, aby nie palić papierosów i nie siedzieć w zadymionych pomieszczeniach. Bardzo istotne w diecie rekonwalescentów po chorobie nowotworowej jest to, aby wszystkie produkty były świeżo przygotowane i pochodziły w miarę możliwości z gospodarstw ekologicznych (nie stosujących chemii w uprawie i ochronie roślin).
Kilka porad praktycznych dla rekonwalescentów:
• Nie jedz serów pleśniowych i dojrzewających (np. feta, Brie, Camembert)
• Tofu możesz jeść pod warunkiem, że pokrojony w kostki pogotujesz przez 5 minut.
• Unikaj wszelkich gotowych sosów i soków owocowych i warzywnych.
• Nie jedz miodu, ani potraw z jego dodatkiem.
Co pomaga?
Ruch reguluje wydzielanie estrogenu - hormonu, który odgrywa istotną rolę w powstawaniu guza. Specjaliści od chorób nowotworowych wiedzą: codziennie 20 minut jazdy na rowerze lub ostrego marszu stanowi solidne przeciwdziałanie rakowi piersi.
Co zdecydowanie szkodzi?
Zanieczyszczenia powietrza, bakteria helicobacter, alkohol, tłuszcze nasycone, nadwaga, promieniowanie ultrafioletowe, palenie papierosów lub zadymione pomieszczenie, za dużo soli, brak snu, grilowane potrawy, wirusy, pełne mleko, za dużo tłuszczów Omega -6. n
Produkty zmniejszające ryzyko zapadnięcia na chorobę nowotworową:
* Cebula - substancje głównie pochodzenia siarkowego chronią przed rakiem żołądka, gdyż neutralizują szkodliwe działanie nitrozaminy, znajdującej się np. w solonym mięsie.
* Fitohormony, np. w soi - przeszkadzają komórkom ciała w tkankach zależnych od hormonów zamieniać się w komórki nowotworowe.
* Pomidory lub łyżka stołowa ketchupu dziennie zapobiegają rozwojowi stanu przedrakowego w macicy. Są źródłem cennego likopenu - substancji ważnej w hamowaniu zapalnych procesów w komórkach.
* Selen (w śledziu, tuńczyku, czerwonym barszczu) chroni warstwy komórek przed atakiem wolnych rodników, pobudzających rozwój raka.
* Brokuły - indole zapobiegają zwyrodnieniom komórek, a kwas foliowy pomaga znów odbudować ochronę komórek uszkodzoną przez nikotynę.
* Owoce cytrusowe zmniejszają niemal o połowę liczbę wszystkich śmiertelnych przypadków raka żołądka. Zawierają one 58 różnych substancji działających skuteczniej przeciw rakowi żołądka niż wszystkie inne środki odżywcze.
* Jogurt a także kiszona kapusta znacznie obniżają ryzyko raka jelit. Dobroczynne bakterie wiążą trujące substancje w jelitach, powodując ich wydalenie, zanim zdążą one dokonać nieodwracalnych szkód.
* Zielone warzywa: Brytyjscy naukowcy odkryli, że kwas foliowy może zahamować rozwój wirusa, który sprzyja rakowi macicy. Pełne tej siły są zielona fasola i fasolka, bób, szpinak oraz awokado.
* Pełne ziarna to nie tylko błonnik z pieczywa z pełnego przemiału, wartościowym czynnikiem zapobiegającym rozwojowi raka prostaty jest osłonka znajdująca się na zewnętrznej warstwie ziaren żyta.
* Herbata z cytryną - trzy szklanki czarnej herbaty z cytryną dziennie zmniejszają ryzyko raka skóry o 70 proc. Antynowotworowy napój działa podwójnie. Flawonoidy herbaty atakują zwyrodniałe komórki skóry, a substancje zawarte w cytrynie wzmacniają ochronę przeciwrakową.