Ich zalety znane są od dawna. Przede wszystkim są smaczne i mało kaloryczne, dzięki czemu podczas diety odchudzającej można jeść ich sporo. Pomidory zawierają dużo potasu, który m.in. pomaga w prawidłowej pracy naszego serca. Ten pierwiastek poprawia też odporność na stres.

Reklama

To nie koniec zalet. Bowiem w pomidorach znajdziemy również dużo witaminy C. Ma ona wpływ na cały organizm, m.in. pomaga zachować zdrową skórę, chroni przed wieloma nowotworami, poprawia skuteczność układu odpornościowego.

Jednak największą wartość dla naszego zdrowia ma likopen. To barwnik, któremu pomidory zawdzięczają swój kolor. Likopen obniża stężenie tzw. złego cholesterolu, dzięki czemu nie przyczepia się on do ścian naczyń krwionośnych i nie dochodzi do miażdżycy. W ten sposób chronimy m.in. serce przed chorobą wieńcową i zawałem.

Dieta bogata w likopen poprawia wzrok oraz zmniejsza zagrożenie wieloma nowotworami - przede wszystkim rakiem szyjki macicy i rakiem prostaty.

Jeśli nie lubisz pomidorów, mamy dobrą wiadomość. Likopen jest też w arbuzach i czerwonych grejpfrutach.

Czytaj także: Bakteria już w Polsce! Panika na targowiskach! >>>