Uczeni z Zhengzhou University w Chinach dowodzą na łamach pisma "Neurology", że dieta obfitująca w witaminy z grupy B jak również zażywanie tych witamin wraz z suplementami diety zmniejsza ryzyko udaru mózgu o około 7 procent. Doszli do tych wniosków po analizie 14 badań naukowych, które uwzględniały dane prawie 55 tysięcy osób.

Reklama

Chińscy badacze zaobserwowali u 2471 pacjentów, którzy doznali udaru, również niski poziom witamin z grupy B. Powiązali go z tym, że niedobór witaminy B mógł wpłynąć na podwyższenie poziomu homocysteiny zaburzającej krzepnięcie krwi.

Jak przypomina "Daily Telegraph", omawiający wybadań, nie ma jednej witaminy B, lecz składa się na nią cała grupa witamin. Obficie występują one w produktach zbożowych, tłustych rybach morskich, wątróbce, a także niektórych owocach, np. bananach.

Wcześniejsze badania wykazały, że przyjmowanie witaminy B3 przez pacjentów, którzy doznali udaru, może pomóc im w szybszym powrocie do zdrowia.