Zobacz, jak bardzo zdrowa jest cukinia!
1 Cukinia obfituje w witaminy: C, B1, B2, PP oraz karoten (prowitamina A). Zawiera też składniki mineralne - przede wszystkim wapń i potas (m.in. wzmacnia układ krążenia i obniża ciśnienie krwi)
Shutterstock
2 Osoby na diecie odchudzającej mogą z powodzeniem sięgać cukinię, bo jest niskokaloryczna. 100 g cukinii dostarcza organizmowi około 16 kcal
Shutterstock
3 Cukinia świetnie nawadnia organizm, bo zawiera dużo wody. Polecana jest podczas upałów
Shutterstock
4 Cukinia ma właściwości odkwaszające i polecana jest osobom, które cierpią na zgagę, nadkwaśność i dolegliwości refluksowe
Shutterstock
5 Cukinia sprzyja lepszemu trawieniu. Stosowana jest przez osoby, które chcą oczyścić organizm z toksyn w ramach tzw. detoksu
Shutterstock
6 Badania dowodzą, że składniki fitoodżywcze, jakie znajdują się w cukinii, pomagają zapobiec nowotworowi prostaty i pomagają w jego leczeniu
Shutterstock
7 Zawiera niewiele węglowodanów, a syci na dłużej. Ma niski indeks glikemiczny, więc po jej zjedzeniu nie ryzykujemy napadów wilczego głodu (cukinia nie powoduje gwałtownych wahań poziomu cukry we krwi)
Shutterstock
8 Obfituje w kwas foliowy, dlatego jest szczególnie polecana kobietom w ciąży
Shutterstock
9 Dzięki dużej zawartości witamin z grupy B, cukinia pomaga obniżyć poziom stresu, jak również zapobiega depresji
Shutterstock
10 Aby cukinia zachowała jak najwięcej wartości odżywczych, należy jeść ją razem ze skórkę. Można ją gotować, dusić, smażyć i piec. Warto dodawać ją do sałatek (np. surową) albo przygotowywać z niej zupy
Shutterstock
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję