5 zdrowych przekąsek na upały. Pamiętaj o nich!
1 Jest to owoc chwalony przez dietetyków i lekarzy za wysoką zawartość antyoksydantów - przypomina serwis fitnesshealthzone.com.Uważa się również, że regularne spożywanie granatów wzmacnia odporność skóry na promieniowanie słoneczne. Można powiedzieć, że to coś w rodzaju naturalnego, działającego od środka filtra przeciwsłonecznego. Warto zrobić sobie rano śniadanie z granata - w formie owocowej sałatki - lub zjeść go po prostu ot tak, jako deser
Shutterstock
2 Ten smaczny maślany owoc to najlepszy sposób na utrzymanie odpowiedniego nawodnienia organizmu. Jego miąższ składa się z włókien i zdrowych tłuszczów, które wiążą i zatrzymują wodę. Pozwala również utrzymać odpowiednią gospodarkę cholesterolową, dlatego jest szczególnie polecany osobom z cukrzycą. Świetnie sprawdzi się w sałatce, a nawet na kanapce
Shutterstock
3 Bardzo smaczny owoc. Kto spróbował, wie, że trudno mu się oprzeć. Warto więc jak najczęściej sięgać po mango, ponieważ pełne jest witamin, a zwłaszcza witaminy A, która wpływa na odnawianie się komórek skóry i dzięki temu zapewnia cerze zdrowy wygląd. Już cztery plastry mango dziennie pomogą utrzymać odpowiednie nawilżenie nie tylko skóry, ale i całego organizmu
Shutterstock
4 Ogórek to znakomite warzywo na upały, ponieważ podobnie jak arbuz składa się w większości z wody. Co więcej, miąższ ogórka jest znakomitym źródłem krzemu oraz dobrze wpływającego na funkcjonowanie serca potasu. Z kolei skórka zawiera witaminę A i C oraz kwas foliowy. Ogórek więc nie tylko orzeźwia, ale także zapewnia sporą dawkę mikroelementów, potrzebnych zwłaszcza w czasie upałów
Shutterstock
5 Warzywo niedoceniane, choć pełne minerałów i składników odżywczych. Jeśli ktoś lubi surowe brokuły, z pewnością doceni ich antynowotworowe właściwości. Odpowiada za nie sulforafan, substancja chroniąca organizm przed rakiem (na przykład czerniakiem, prawdziwej zmory miłośników opalania). Niestety, sulforafan wypłukuje się w znacznej ilości podczas gotowania. Ugotowane brokuły mają jednak inną cenną właściwość - łatwo nasiąkają wodą i zatrzymują ją we włóknach. Dzięki temu pomagają nawodnić organizm. Zawierają również wiele witamin: A, C, E, K1 oraz B1
Shutterstock