Jedz awokado codziennie. Zyskasz wiele
1 Awokado korzystnie wpływa na pracę układu krążenia między innymi dzięki dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi oraz poprawiają wrażliwość na insulinę
Shutterstock
2 Awokado zawiera dużą ilość potasu, który w połączeniu z kwasami tłuszczowymi omega-3 oraz kwasem oleinowym wspomaga leczenie nadciśnienia i sprzyja utrzymaniu ciśnienia krwi w normie
Shutterstock
3 Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy (karotenoidów, fenoli itp.) zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne m.in. za procesy starzenia się organizmu oraz powstawanie nowotworów
Shutterstock
4 Codzienne spożywanie awokado chroni przed otyłością. Owoc doskonale syci i zapobiega atakom wilczego głodu. Dodatkowo dzięki dużej zawartości błonnika usprawnia przemianę materii
Shutterstock
5 Dowiedziono, że spożywanie dużej ilości karotenoidów, ksantofili i fenoli (znajdują się w awokado) wiąże się ze spadkiem ryzyka zachorowania na raka – m.in. jamy ustnej, piersi, prostaty. Znajdujące się w awokado składniki hamują rozwój ostrej białaczki szpikowej
Shutterstock
6 Znajdujące się w owocu karotenoidy korzystnie wpływają na kondycję skóry
Shutterstock
7 Luteina i zeaksantyna spowalniają rozwój chorób oczu związanych z wiekiem, zapobiegają zaburzeniom widzenia
Shutterstock
8 Pół dojrzałego awokado połącz z dojrzałym bananem, połową szklanki niskotłuszczowego jogurtu i połową szklanki soku pomarańczowego. Wymierzać wszystko w Benderze
Shutterstock
9 Możesz wbić po jajku w miejsce, gdzie były pestki oraz zapiec przez ok. 15minu w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Albo przygotować sałatkę: Jedną dojrzałą brzoskwinie, dwa awokado i ćwiartkę cebuli pokrój w kostkę. Dodaj do nich podsmażony na chrupko boczek (dwa plasterki) oraz sól i pieprz
Shutterstock