11 mocnych stron kawy. Wiedziałeś o nich?
1 Zawarta w niej kofeina jest naturalną substancją, która wzbogaca wiele odchudzających suplementów diety. Badania wykazały, że kofeina zwiększa tempo przemiany materii o 3-11 proc., i zwiększa spalanie tłuszczu od 10-29 proc.
Shutterstock
2 Kofeina podnosi poziom adrenaliny i dostarcza energii, którą chętnie zużywamy na aktywność fizyczną. Eksperci polecają wypicie filiżanki kawy pół godziny przed treningiem na siłowni, a ćwiczenia przyniosą lepsze rezultaty
Shutterstock
3 Badania wykazały, że osoby, które regularnie piją kawę, są średnio o 25-50 proc. mniej narażone na cukrzycę typu 2. Inny eksperyment zakończył się wnioskami, że diabetycy, którzy nie stronią od kawy, są o 30 proc. mniej zagrożeni śmiercią z powodu choroby
Shutterstock
4 Tak, tak. Nie bez powodu podczas ważnych spotkań służbowych chętnie sięgamy po kawę. Kofeina zwiększa uwagę i koncentrację. Poza tym działa bezpośrednio na mózg, np. blokując adenozynę (wpływa m.in. na odczuwanie senności). W efekcie poprawia się pamięć, czas reakcji i zdolności poznawcze
Shutterstock
5 Badania wykazały, że picie kawy może pomóc w zapobieganiu wielu chorób neurologicznych, zwłaszcza tych związanych z wiekiem, czyli alzheimerowi i parkinsonowi. Okazuje się, że kawosze są mniej (nawet o 35-65 proc.) zagrożeni tymi schorzeniami
Shutterstock
6 Naukowcy dowiedli, że kobiety, które piją cztery lub więcej filiżanek kawy dziennie, są o około 20 proc. mniej zagrożone rozwojem depresji. Poza tym osoby, które piją cztery lub więcej filiżanek kawy dziennie, rzadziej (o ok. 53 proc) podejmują próby samobójcze
Shutterstock
7 Według uczonych, kawa chroni przede wszystkim przed dwoma groźnymi typami raka: wątroby i jelita grubego. Badania wykazały, że osoby pijące kawę mogą być nawet o 40 proc. mniej narażone na rozwój raka wątroby, a 15 proc. mniej narażone na rozwój raka jelita grubego
Shutterstock
8 Badania wykazały, że osoby, które piją cztery lub więcej kaw dziennie, nawet o 80 proc. są mniej zagrożeni marskością wątroby
Shutterstock
9 Kofeina uaktywnia w mózgu neuroprzekaźniki tj. dopamina, serotonina i endorfiny, zwane hormonami szczęścia
Shutterstock
10 Duże, trwające od 18 do 24 lat badanie, wykazało, że mężczyźni-kawosze są o 20 proc. mniej zagrożeni przedwczesną śmiercią, zaś kobiety regularnie pijące kawę - o 26 proc. To zasługa m.in. dużej zawartości przeciwutleniaczy
Shutterstock
11 Wyjątkowy aromat i smak kawy to zasługa nawet 800 olejków aromatycznych uwalnianych podczas procesu palenia ziaren.
Shutterstock