Chodzi nie tylko o sól, którą sami dodajemy do potraw, ale również tę zawartą w produktach spożywczych. Dużo soli jest w pieczywie, wędlinach, serach - wyjaśnia doktor Ewa Rychlik z Instytutu Żywności i Żywienia.

Reklama

Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia profesor Mirosław Jarosz podkreśla, że nadmierne spożycie sodu zawartego w soli jest przyczyną wielu chorób. Sód działa szkodliwie na układ sercowo-naczyniowy i błonę śluzową żołądka. Należy do głównych czynników wywołujących nadciśnienie tętnicze, udary mózgu, zawały serca i raka żołądka.

Eksperci radzą, aby zrezygnować z solniczek i nie dosalać potraw. Można też zastąpić sól ziołami. Warto też sprawdzać zawartość soli na opakowaniu produktu. W wielu krajach obchodzony jest Światowy Tydzień Walki z Nadmiarem Soli.