10 powodów, dla których warto jeść borówki
1 2. Poprawiają pracę mózgu, wzmacniają pamięć i zmniejszają ryzyko alzheimera. To przede wszystkim (ale nie tylko) zasługa przeciwutleniaczy, które m.in. zwiększają przepływ krwi i tlenu do mózgu
Shutterstock
2 3. Działają podobnie jak żurawina, chroniąc przed infekcjami dróg moczowych. Zapobiegają przyczepieniu się bakterii do podłoża, a więc rozwojowi choroby
Shutterstock
3 4. Obniżają poziom cholesterolu we krwi, jak również wzmacniają serce i układ krwionośny. To zasługa dużej zawartości cennego składnika - resweratrolu
Shutterstock
4 5. Mają działanie anti-aging. Obfitują w polifenole, które zwalczają wolne rodniki i tym samym hamują procesy starzenia. Poza tym stymulują naturalną produkcję kolagenu w skórze, przez co dłużej zachowuje elastyczność i jędrność
Shutterstock
5 6. Są bogate w witaminę C (wzmacnia odporność), witaminę K (wzmacnia kości), kwas foliowy i niacynę (zapobiegają infekcjom i pomagają je leczyć)
Shutterstock
6 7. Wspomagają odchudzanie. Znajdujące się w borówkach katechiny przyspieszają metabolizm i zmniejszają apetyt
Shutterstock
7 8. Pomagają na ból głowy i zmniejszają objawy migreny. To zasługa zawartego w nich kwasu salicylowego, który jest naturalnym odpowiednikiem aspiryny (m.in. rozrzedza krew)
Shutterstock
8 9. Wspomaga ochronę przed szkodliwym promieniowaniem UV, dzięki obfitości antocyjanów
Shutterstock
9 10. Są niskokaloryczne. 100 g borówek to 80 kcal. Borówki mogą być idealną przekąską dla osób, które dbają o linię
Shutterstock