Top 10. Najzdrowsze produkty, które musisz (!) jeść
1 Dietetycy uważają, że najzdrowsze jest połączenie diety śródziemnomorskiej, japońskiej i francuskiej. To gwarantuje posiłki z niską zawartością tłuszczu, a z wysoką zawartością składników odżywczych - tłumaczy Rosanna Lee, dietetyk i promotor zdrowia z Toronto
Shutterstock
2 Warzywa kapustne, takie jak brokuły i brukselka, jak również szpinak dostarczają kwasu foliowego, wapnia i innych składników odżywczych, które wzmacniają kości oraz pracę mózgu i zapobiegają związanym z wiekiem problemom z oczami
Shutterstock
3 Jagody, truskawki, borówki, maliny i jeżyny są pełne antyoksydantów, które m.in. hamują procesy starzenia się i zapobiegają rozwojowi wielu schorzeń
Shutterstock
4 Są doskonałym źródłem białka o niskiej zawartości tłuszczu oraz dużej ilości błonnika, przeciwutleniaczy, niezbędnych witamin i minerałów, takich jak żelazo, potas. Badania pokazują, że skutecznie chronią przed rakiem piersi i rakiem prostaty
Shutterstock
5 jak również ryż. Makarony i pieczywo pełnoziarniste są bogate w błonnik, witaminy i minerały, w tym w antyoksydanty, które działają ochronnie i obniżają ryzyko m.in. chorób układu krążenia i raka
Shutterstock
6 Jest podstawą jednej z najzdrowszych na świecie diet - diety śródziemnomorskiej. Obfituje w przeciwutleniacze i przeciwzapalne jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów i związanego z wiekiem pogorszenia funkcji poznawczych
Shutterstock
7 Zawierają duże ilości likopenu (przeciwutleniacz), który zmniejsza ryzyko raka prostaty, płuc i żołądka, jak również schorzeń serca. Warto jeść pomidory gotowane, bo w porównaniu z surowymi, zawierają wyższe stężenie likopenu
Shutterstock
8 Migdały i orzechy włoskie są bogate w składniki odżywcze. Zawierają zdrowe tłuszcze, witaminy, minerały i białko, które wspiera pracę mózgu oraz dobre funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Zapobiegają także rozwojowi stanów zapalnych w organizmie
Shutterstock
9 Tłuste ryby, takie jak łosoś, sardynki, pstrąg tęczowy, tuńczyk, halibut i makrela, zapewniają duże ilości kwasów omega-3, które m.in. pomagają zapobiec stanom zapalnym w organizmie
Shutterstock
10 Białe i zielone herbaty zawierają epigallokatechiny (organiczne związki chemiczne z grupy flawonoidów), które są jednymi z najbardziej zaawansowanych form przeciwutleniaczy. Wiele badań wykazało, że picie zielonej i białej herbaty pomaga obniżać ryzyko chorób serca, raka i alzheimera
Shutterstock