Top 10. Najzdrowsze produkty, które musisz (!) jeść
1 Dietetycy uważają, że najzdrowsze jest połączenie diety śródziemnomorskiej, japońskiej i francuskiej. To gwarantuje posiłki z niską zawartością tłuszczu, a z wysoką zawartością składników odżywczych - tłumaczy Rosanna Lee, dietetyk i promotor zdrowia z Toronto

Shutterstock
2 Warzywa kapustne, takie jak brokuły i brukselka, jak również szpinak dostarczają kwasu foliowego, wapnia i innych składników odżywczych, które wzmacniają kości oraz pracę mózgu i zapobiegają związanym z wiekiem problemom z oczami

Shutterstock
3 Jagody, truskawki, borówki, maliny i jeżyny są pełne antyoksydantów, które m.in. hamują procesy starzenia się i zapobiegają rozwojowi wielu schorzeń

Shutterstock
4 Są doskonałym źródłem białka o niskiej zawartości tłuszczu oraz dużej ilości błonnika, przeciwutleniaczy, niezbędnych witamin i minerałów, takich jak żelazo, potas. Badania pokazują, że skutecznie chronią przed rakiem piersi i rakiem prostaty

Shutterstock
5 jak również ryż. Makarony i pieczywo pełnoziarniste są bogate w błonnik, witaminy i minerały, w tym w antyoksydanty, które działają ochronnie i obniżają ryzyko m.in. chorób układu krążenia i raka

Shutterstock
6 Jest podstawą jednej z najzdrowszych na świecie diet - diety śródziemnomorskiej. Obfituje w przeciwutleniacze i przeciwzapalne jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów i związanego z wiekiem pogorszenia funkcji poznawczych

Shutterstock
7 Zawierają duże ilości likopenu (przeciwutleniacz), który zmniejsza ryzyko raka prostaty, płuc i żołądka, jak również schorzeń serca. Warto jeść pomidory gotowane, bo w porównaniu z surowymi, zawierają wyższe stężenie likopenu

Shutterstock
8 Migdały i orzechy włoskie są bogate w składniki odżywcze. Zawierają zdrowe tłuszcze, witaminy, minerały i białko, które wspiera pracę mózgu oraz dobre funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Zapobiegają także rozwojowi stanów zapalnych w organizmie

Shutterstock
9 Tłuste ryby, takie jak łosoś, sardynki, pstrąg tęczowy, tuńczyk, halibut i makrela, zapewniają duże ilości kwasów omega-3, które m.in. pomagają zapobiec stanom zapalnym w organizmie

Shutterstock
10 Białe i zielone herbaty zawierają epigallokatechiny (organiczne związki chemiczne z grupy flawonoidów), które są jednymi z najbardziej zaawansowanych form przeciwutleniaczy. Wiele badań wykazało, że picie zielonej i białej herbaty pomaga obniżać ryzyko chorób serca, raka i alzheimera

Shutterstock
Komentarze (13)
Pokaż:
NajnowszePopularneNajstarsze"Człowiek jest zwierzęciem (mięsożernym)- drapieżnikiem".
Po czym tak sądzisz? Gdyby tak było, mięso spożywalibyśmy surowe, nie pieczone lub gotowane. Gdyby tak było, nasze jelita byłyby o 2/3 krótsze.
jak jesteś mięsożerny z natury to upoluj sam bez broni jakieś zwierzę i je zjedz w taki sposób w jaki jedzą wszystkie drapieżniki na ziemi - POWODZENIA.
Ciekawe co rozszarpiesz swoimi PAZURAMI I KŁAMI -chłe, chłe, chłe...
Obywatalom (koniom roboczym) należy się tłuste "mięso".
Cała "tłustość" jest moja- powiedział Pan "Bóg" do kapłanów (izraelskich).
Człowiek jest zwierzęciem (mięsożernym)- drapieżnikiem, nie bydłem (krowa, słoń,baran,itd..).
.