Powszechnie uważa się, że produkty obfitujące w antyoksydanty, czyli np. jagody czy brokuły, pomagają wygrać z rakiem. Temu przekonaniu zaprzecza dr James Watson. Na łamach "Open Biology" dowodzi, że sprzymierzeńcem w walce z nowotworem wcale nie są antyoksydanty, lecz zwalczane przez nie - wolne rodniki.
Jak wynika z badań dr Jamesa Watsona, wolne rodniki mogą być kluczem do zapobiegania i leczenia raka. Mogą bowiem niszczyć szkodliwe "obiekty", czyli komórki nowotworowe. Poza tym wzmacniają efekty radioterapii oraz leczenia preparatami przeciwnowotworowymi.
Uczony przypomina, że wiele badań wykazało, iż antyoksydanty (w tym witaminy A, C, E oraz selen) tak naprawdę mogą skrócić życie osób z zaawansowaną chorobą nowotworową.
Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>