Acai (Euterpe oleracea), zwana jagodą palmy brazylijskiej wstępuje w naturze w Ameryce Południowej, jednak dopiero niedawno została odkryta przez resztę świata.
Ze względu na jeden z najwyższych wskaźnik antyoksydantów (wśród owoców) pomagających w walce z rakiem, nienasycone kwasy tłuszczowe (Omega 6, 9) a także liczne witaminy z grupy B, jagoda acai szybko zyskała miano cudownej.
W przeciwieństwie do borówki i czarnej jagody, jagoda brazylijska skuteczniej hamuje wolne rodniki i obniża poziom cholesterolu, jednak nie jest prawdą, że acai sama w sobie jest złotym środkiem na nadwagę - może najwyżej wspomóc proces odchudzania.
Jagodę acai można spożywać w formie świeżych owoców jak i przetworów; wyciąg z niej wchodzi też w skład wielu kosmetyków. W Polsce jagody acai można nabyć pod postacią soków, konfitur, herbat i suszu.