Według naukowców kurkuma zapobiega tworzeniu się mutacji w obrębie DNA, które mogłyby prowadzić do powstawania raka oraz innych chorób przewlekłych. Warto spożywać ją jak najczęściej i dodawać niemal do każdej potrawy.
Prozdrowotne właściwości kurkumy zostały dowiedzione w ponad 50 badaniach klinicznych. Siłą przyprawy jest przede wszystkim żółty pigment – kurkumina. Zapobiega ona chorobom płuc i pomaga je leczyć. Dodatkowo chroni przed nowotworami, w tym szpiczaka mnogiego, raka okrężnicy i trzustki. Wspomaga terapię przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, toczniu, zapaleniu jelit.
W najnowszym badaniu zaobserwowano u ponad 50 proc. pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego remisję choroby zaledwie po miesiącu regularnego spożywania kurkumy. Natomiast u osób cierpiących na zwyrodnienie stawów korzystne zmiany zaobserwowano po przejściu na dietę wzbogaconą o soję z kurkumą.
Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>