Do takich wniosków doszli naukowcy z University of California. W eksperymencie na myszach zaobserwowali, że curry blokuje odczuwanie bólu. Jak? Substancje zawarte w przyprawie wiążą się z białkiem TRPV1, który wchodzi w skład błon neuronów wykrywających ból. W efekcie gryzonie traciły zdolność do odczuwania bólu, były zdrowsze i żyły średnio o 14 proc. dłużej. Rzadziej rozwijał się u nich nowotwór i cukrzyca. Miały lepszy metabolizm i były mniej zagrożone otyłością.
Według autorów badania, którzy swoje obserwacje opisali w piśmie "Cell", spożywanie curry daje podobne efekty u ludzi. Siłą przyprawy jest m.in. kapsaicyna, która ma udowodnione działanie przeciwbólowe i antynowotworowe.
Curry to mieszanka przypraw w skład której najczęściej wchodzą: imbir, pieprz czarny i czerwony, kolendra, kurkuma, kmin, chilli.
Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>