Kurkuma króluje w kuchni azjatyckiej, ale i ma uznanie w naszej rodzimej. Chętnie dodajemy ją do ryżu (przy okazji barwi go na ładny żółty kolor) oraz potraw z drobiu. I dobrze. Naukowcy dowiedli, że ma silne działanie lecznicze, o czym poinformowali na łamach "Journal of Nutritional Biochemistry".
Kurkuma, podobnie jak i curry, zawiera kurkuminę. Ta substancja powoduje znaczny wzrost CAMP – peptydu, który wzmacnia system odpornościowy. Dzięki temu jesteśmy mniej narażeni na infekcje i choroby zakaźne – czytamy w omawiającym wyniki badań brytyjskim dzienniku „Daily Mail”.
Przed czym konkretnie chroni kurkuma? Uczeni wskazują choroby układu pokarmowego, a zwłaszcza żołądka, jak również infekcje wirusowe i zakażenia grzybicze oraz gruźlicę. Poza tym kurkumina ma działanie antyoksydacyjne, a więc chroni przed nowotworami oraz spowalnia proces starzenia.
Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>