Chroni przed rakiem, kontroluje cholesterol – OWOC KAKI
1 Badania, m.in. naukowców z Japonii, dowiodły, że wyciąg z owoców kaki hamuje wzrost niektórych komórek rakowych i wspomaga leczenie białaczki. To zasługa nie tylko dużej ilości przeciwutleniaczy, ale również kwasu p-kumarynowego, kwasu betulinowego oraz kwasu galusowego
Shutterstock
2 Liście persymony stosowane są w chińskiej medycynie do m.in. podrażnionej skóry i miejsc ukąszenia przez węże (wykorzystywane jako okładu) oraz do obniżenia ciśnienia krwi oraz zmniejszenia krzepliwości krwi (w postaci naparu)
Shutterstock
3 Zawiera dużą ilość witaminy A, C i z grupy B oraz związków fitochemicznych o działaniu przeciwutleniającym (karotenoidów, likopenu, luteiny, zeaksantyny i kryptoksantyny). Obfituje również w potas, wapń i żelazo
Shutterstock
4 Usprawnia działanie układu trawiennego, wspomaga leczenie zaparć. To między innymi zasługa dużej zawartości rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika
Shutterstock
5 Zawiera kwas galusowy, który ma działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwwirusowe, jak również antyrakowe
Shutterstock
6 Regularne spożywanie persymony zmniejsza poziom cholesterolu i dobroczynnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia
Shutterstock
7 Według niektórych uczonych regularne spożywanie kaki poprawia libido i zwiększa popęd seksualny
Shutterstock
8 Warto wiedzieć, że owoc kaki zawiera dużo cukrów, a 100 g dostarcza 69 kcal
Shutterstock
9 Owoce suszone są świetną przekąską. Można też je dodawać do płatków śniadaniowych, ciast i sałatek
Shutterstock
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję