10 powodów, dla których warto jeść BRĄZOWY RYŻ
1 To przede wszystkim zasługa dużej zawartości błonnika (znajduje się w nieusuniętej otoczce). W porównaniu do ryżu białego, w ryżu brązowym znajduje się ponad trzy razy więcej błonnika
Shutterstock
2 Brązowy ryż nie tylko reguluje pracę jelit i ułatwia trawienie. Dzięki zawartości błonnika pomaga zapanować nad atakami głodu, bo świetnie syci na dłużej. Badania pokazują, że osoby, które mają w swojej codziennej diecie pełnoziarniste produkty, łatwiej zrzucają nadliczbowe kilogramy
Shutterstock
3 Badania pokazują, że dzieci, które jedzą codziennie pełnoziarniste produkty w towarzystwie ryb, dwa razy rzadziej chorują na astmę
Shutterstock
4 Dzięki zawartości zdrowego oleju (obecny w zewnętrznej otoczce) sprzyja obniżeniu poziomu złego cholesterolu we krwi, a zwiększeniu dobrego cholesterolu. Regularne spożywanie brązowego ryżu chroni przed chorobą wieńcową
Shutterstock
5 Zaledwie szklanka brązowego ryżu dostarcza ponad 20 proc. dziennego zapotrzebowania na magnez - pierwiastek, który wspiera zdrowe, mocne kości
Shutterstock
6 Dzięki temu hamuje procesy starzenia się organizmu i chroni przed chorobami wieku starczego, tj. alezheimer
Shutterstock
7 To przede wszystkim zasługa dużej zawartości przeciwutleniaczy. Poza tym badania pokazują, że dieta obfitująca w przeciwutleniacze hamuje rozwój komórek nowotworowych w piersiach
Shutterstock
8 Zawarty w brązowym ryżu błonnik pomaga uchronić się przed kamieniami żółciowymi
Shutterstock
9 O ile ryż biały posądzany jest o sprzyjanie rozwojowi cukrzycy, o tyle brązowy chroni przed schorzeniem. Ryż brązowy ma niski indeks glikemiczny i pomaga utrzymać poziom glukozy we krwi na właściwym poziomie
Shutterstock
10 Zawiera witaminy z grupy B, witaminy E i K, jak również magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo, cynk, miedź
Shutterstock