Wygrywa z cytrusami i bananami. Poznaj siłę kiwi
1 Jest wiele mało znanych faktów żywieniowych na temat kiwi, jak chociażby ten, że zawiera więcej witaminy C niż pomarańcze. Już jeden duży owoc dostarcza dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C
Shutterstock
2 Jednocześnie kiwi, zawiera tyle samo potasu, co banan. Jest jednym z niewielu owoców zawierających wapń i kwas foliowy, który jest czynnikiem antyanemicznym, pobudza procesy krwiotwórcze, czyli powstawanie czerwonych krwinek. Kiwi zwiększa także przyswajalność żelaza, co może wspomóc leczenie anemii
Shutterstock
3 Z badań Norwegów nad zdrowotnym wpływem kiwi wynika ponadto, że u osób, które spożywają od jednego do trzech owoców kiwi dziennie, ryzyko zakrzepicy jest aż o 18 procent mniejsze
Shutterstock
4 Kiwi jest bogatym źródłem błonnika, zwłaszcza pektyny, która pomaga w redukcji cholesterolu. Wysoka zawartość błonnika pomaga w schorzeniach takich jak cukrzyca, ale działa on również jako naturalny środek przeczyszczający. Kiwi zawiera witaminę A, E, K, B oraz minerały: cynk, magnez i miedź
Shutterstock
5 Dzięki tak wielkiej zawartości witamin i minerałów owoce kiwi wspomagają leczenie przeziębień i grypy
Shutterstock
6 Badania wykazały, że inozytol, alkohol cukrowy, występujący naturalnie w kiwi, może być korzystny w leczeniu depresji
Shutterstock
7 Kiwi chroni też przed nowotworami, chorobami serca, miażdżycą i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn
Shutterstock
8 Kiwi, w przeciwieństwie do banana, to owoc idealny dla osób, które muszą kontrolować wagę lub zamierzają pozbyć się kilku zbędnych kilogramów. Zawiera jedynie 90 kalorii, a dostarcza przy tym dużą dawkę energii. Można dodać je do diety jako przekąskę, ale jeszcze lepiej przyswajalne jest w formie koktajlu. Można miksować je z jogurtami bez obierania ze skórki, która zawiera równie wiele witamin, co cierpki miąższ
Shutterstock
9 Kiwi znalazło swoje zastosowanie również w kosmetyce. Bogate w witaminę E w naturalny sposób poprawia kondycję skóry i pomaga eliminować zmarszczki. Zawarte w owocach małe pestki, wykorzystywane są do produkcji peelingów, a kwasy mają właściwości rozjaśniające i eliminujące wolne rodniki, dlatego wykorzystywane są w kremach i maseczkach. Zmieszana z wodą i alkoholem kiwi jest świetnym tonikiem dla skóry
Shutterstock