To były jedne z najbardziej kompleksowych i rygorystycznych badań dotyczących wpływu odżywiania na zdrowie. Ich wyniki zaskoczyły naukowców. Stwierdzili oni, że dieta śródziemnomorska o 30 proc. zmniejsza ryzyko wylewu, zawału i innych chorób serca.

Reklama

Dobroczynny wpływ spożywania posiłków z dużą ilością oliwy z oliwek, orzechów, ryb, owoców i warzyw oraz niewielkiej ilości wina odczuwali wszyscy, nie tylko ci, którzy stracili na wadze.

Od dawna podejrzewano, że kuchnia śródziemnomorska jest korzystna dla zdrowia, bo wśród mieszkańców krajów śródziemnomorskich choroby serca są rzadsze niż u pozostałych. Nie było jednak pewne czy nie jest to skutek innych czynników.

Badania, o których pisze "The New England Medical Journal" przeprowadzili naukowcy z Barcelony we współpracy z kolegami z USA. Do swego eksperymentu wybrali 7,5 tysiąca osób z nadwagą, palaczy, chorych na cukrzycę i inne choroby.